x

Hör svenska hits huggas upp i 8 bitar

Hör svenska hits huggas upp i 8 bitar

I veckan arrangerades Dreamhack Winter i Jönköping. Som en liten hyllning till E-sporten har GAFFA samlat på sig några av de mest internationellt framgångsrika svenska låtskaparna, tolkade i 8-bitars chiptune.

ABBA - Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight)

Björn, Benny, Agneta och Anni-Frid slog igenom på bred skala internationellt efter att de vann Eurovisionfestivalen 1974. Så här låter det om man skalar ner dem till pixelnivå:

The Cardigans – My Favorite Game

Fun fact: The Cardigans bildades i samma stad som Dreamhack hölls i den här veckan. Fun fact: deras engelska Wikipedia-sida är betydligt mer utförlig än den svenska. Kanske säger det något om bandets internationella framgångar?

The Hives – Tick Tick Boom

Kanske skulle man kunna påstå att 8-bitarsljud är simpelt? Antalet övertoner per grundton är sällan jämförbart med den regnbåge av färgklang som vanligtvis kommer ur ett akustiskt instrument. Men då vet vi samtidigt att de som inte krånglar till det, som The Hives exempelvis, oftast lyckas bäst. Först rakt och enkelt, sen bort med alla onödiga övertoner. Och voila!

Robyn – Hang With Me

Chiptunemusikern Alexander Bulér, eller Zalza, från Stockholm har covrat flera svenska akter som han tycker om. The Knife, är en av dem. Men Robyns Hang With Me fungerar verkligen i formatet. Dessutom har hon haft enorma internationella framgångar.

Avicii – Super Mario World Levels (Full Version)

Okej, Avicii har inte skrivit den här låten, bara bitar av den. Resten är från tevespelet Super Mario Worlds. Men den förtjänar helt klart att vara med på listan. Om inte annat för att Jan Willem Kolkman, som har limmat ihop de två låtarna, gjort Aviciis musik ännu mer ryktbar, med nästan åtta miljoner lyssningar.

 

Ace Of Base – The Sign

I årets säsong av teveserien Så Mycket Bättre är Jenny Berggren med. Hon brukade sjunga i 90-talsgruppen Ace Of Base. Därför passar det troligen bra att slänga in en blippblopp-version av bandets internationella superhit från 1993. Dessutom gör sig Ace Of Base gnolvänliga melodier alldeles utmärkt i 8-bitarstappning.

Blue Swede – Hooked On A Feeling

Blue Swede var med sin cover av B.J. Thomas låt Hooked On A Feeling de första svenskarna att komma etta på amerikanska Billboard-listan. Låten har sedan dess bubblat upp till ytan från och till, senast förra året, när den återigen populariserades i filmen The Guardians Of The Galaxy. En odödlig låt behöver förstås anpassas för E-sportsvärlden.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA