x

Jimmie Åkesson släpper cover – chockad upphovsman svarar på bästa sätt

Jimmie Åkesson släpper cover – chockad upphovsman svarar på bästa sätt

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson släppte igår, tillsammans med bandet Bedårande Barn, en cover av låten Jag Tänker Be För Sverige på iTunes.

Sången är skriven av Simon Ådahl, som vann Melodifestivalen med sitt band Edin-Ådahl 1990. Han tycker att partiledaren har missförstått syftet med varför låten skrevs och är chockad över att Bedårande Barn har valt att tolka den.

– Det här är ju en bönesång som gäller kristna människor, det handlar inte … Faktum är att inget politiskt parti ska ta en politisk poäng på min låt, säger han till journalisten Emanuel Karlsten.

Bedårande Barn tar nio kronor för låten på iTunes, men den ekonomiska upphovsrätten tillhör förstås fortfarande Simon Ådahl. Under natten beslutade han sig för vad han ska göra åt saken. 

– Jag hoppas att det här blir en jättehit, eftersom jag kommer se till att varenda krona hamnar i arbete som stöttar flyktingar eller tiggare på gatorna. Med den här covern kommer de att stötta något som de inte hade tänkt från början, säger han till tidningen Dagen.

För ungefär en månad sen länkade Jimmie Åkesson till originalversionen av Jag Tänker Be För Sverige på sin Facebook-sida och redan då tog Ådahl avstånd från SD-ledarens förtjusning i låten. För tidningen Dagen berättade han om de starka reaktioner som det här väckte.

– De som är arga påstår att jag vill exkludera Jimmie Åkesson från Guds rike. Men så är det verkligen inte. Jag vill inte exkludera någon från Guds kärlek och jag ber för Jimmie att han ska bli frälst och få möta Jesus, sa han.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA