x

Här kan du köpa vinyl vid charken

Här kan du köpa vinyl vid charken

Igår skrev vi om att brittiska matvarubutiken Tesco börjat sälja vinylskivor, och att det än så länge ser mörkt ut på svenska matvarubutiksfronten för vinylälskaren. Idag kan vi med glädje meddela att det finns lite ljus i slutet av tunneln, då vi fick ett tips om en matbutik med vinylavdelning! GAFFA ringde upp Martin Kristensson på Coop Forum Visby och frågade om deras vinylförsäljning.

Hej! Varför vinyler?

– Vi är några stycken som har ett genuint musikintresse och spelar musik. Jag kommer ihåg när man följde med mamma och handlade på Domus och stod och bläddrade bland vinyler och fick tjata till sig en fredagsvinyl. Så vi tänkte att vi gör likadant, för det hör till en stormarknad att överraska. Vårt sortiment är bredare och mer fritänkande än andra, berättar Martin.

Uppskattar kunderna det?

– De älskar det! Det finns ett stort intresse här på Gotland, det är en väldigt musikintresserad region. Vi har fått en helt ny kundkategori som inte brytt sig tidigare var de handlar sin mat, utan bara gått dit där de brukar handla. Nu kommer de hit för att de kan bläddra lite bland skivor samtidigt.

Vad har ni för skivor i vinylstället?

– Jag bläddrar här ... Dungen, Kent, Kurt Vile, Slayer, Jacco Gardner, Mayhem, Belle and Sebastian ... Det är egentligen allt som jag och en kille som heter Simon tycker väldigt mycket om, en del vi inte tycker om, och en del vi inte hört än. Men man kan säga att det står på två ben. Intressanta och bra klassiker, och nytt spännande och alternativt.

Om jag kommer till Coop Forum Visby på fredag för att köpa tacos, vilken vinyl skickar du med mig hem då?

– Då hade jag antingen prackat på dig Forever Changes med Love på grund av att de har underbara mexikanska trumpeter i arrangemanget. Eller så hade jag prackat på dig en nypress av det bortglömda britpopbandet The Stairs som gjorde en skiva som hette Mexican R&B. Den är lite punkig.

Har ni funderat på något sådant paket?

– Jo, det har vi faktiskt gjort! Vi har startat en brittisk avdelning i butiken som heter Little Britain. Där säljer vi sådant som inte finns i vanliga svenska butiker, till exempel spam, haggis och engelska puddingar. Så vi har beställt ultra-brittiska plattor, som The Kinks och Blur och de ska stå där, så på det viset gör vi exponeringar.

Ni kallar det ju Coop Records, finns det någon annanstans?

– Vi revirpinkade in det namnet, det ska vi heta för att vi är först. Innan vi drog igång det här så sa jag att inom fem år kommer alla stormarknader ha en vinylavdelning. Jag tror att det kommer att poppa upp i storstadsregionerna och bli vanligt. Jag vet inte om någon annan butik gör samma sak. Vi är stora fritänkare här på ön så vi gör lite som vi vill. Vår fiskavdelning heter Lilla Göteborg och där har vi hängt upp Håkan Hellström och Broder Daniel på väggarna.

Vilken vinyl ska man ge bort i julklapp?

– Jag tycker du ska ge bort Jacco Gardners Hypnophobia. Det är holländsk neo-psykedelisk poprock. Tänk dig Belle and Sebastian fast på syra. Helt grymt bra.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA