Årets bästa musikvideor enligt Anders Nilsson

Årets bästa musikvideor enligt Anders Nilsson

Utan inbördes rangordning

1. Alessia Cara – Here

Regi: Aaron A

Det finns nog fler än Alessia Cara som kan känna sig obekväma på hemmafest. Sångerskans sociala ångest och uppriktiga melankoli blir extra tydlig då övriga festbesökare exponeras som vore de fastfrusna på stället.

2. Ariana Grande – One Last Time

Regi: Max Landis

Apokalypsen är kommen, stadsmiljöer rämnar och en found footage-kamera följer Ariana Grande i en till synes enda lång tagning. Katastrofscenariots tematik, vilket märks tydligast i slutsekvensen, är fräckt lånat från videon till You Are The One (2014) med australiensiska SAFIA.

3. BADBADNOTGOOD & Ghostface Killah – Ray Gun ft. DOOM

Regi: Rob Schroeder

Mixar man 1960- och 70-talsexploitation, serietidningsestetik och pajig science-fiction, kan det bli något så oemotståndligt som den här retrofuturistiska kompotten. Rapparen Left Brain spelar den maskförsedda mannen med hemlängtan.

4. Björk – Stonemilker

Regi: Andrew Huang

Välkommen till Björks drömska värld på Island, en virtual reality-upplevelse i 360 grader. Koreografin uppmuntrar eller rentav tvingar åskådaren till interaktion och att bli en aktiv och unik del av verket.

5. David Hasselhoff – True Survivor

Regi: David Sandberg

När Umeåbaserade Kickstarter-projektet Kung Fury blev verklighet, fick den en tillhörande musikvideo i samma retroanda. Ledtemat är den Jörgen Elofsson och Mitch Murder-skrivna 1980-talspastischen True Survivor. Att David Hasselhoff framför den är grädden på kitschmoset.

6. FKA twigs – M3LL155X

Regi: FKA twigs

Vissa gör konventionella musikvideos, andra arty kortfilmer. Det här är det senare, ett sömlöst montage bestående av fyra av fem låtar från EPn med samma namn. Konstnärligt var ordet.

7. Ghost – Cirice

Regi: Roboshobo

Tänk Stephen Kings Carrie när helvetet brakar lös, med en diabolisk motsvarighet till high school-genrens aulakonserter. Kanske är det självaste satansprästen Anton Szandor LaVey, förklädd med blonderat hår, som sitter i publiken och njuter...

8. Ghost – From The Pinnacle To The Pit

Regi: Zev Dean

Likt Red Hot Chili Peppers-videon Otherside, blickar Ghost bakåt till 1920-talets tyska expressionism. Stumfilmsmästaren Fritz "Metropolis" Lang hade varit stolt över regissören Zev Deans frossande i science fiction-skräck, skeva vinklar och förvrängda former.

9. Hot Chip – Dancing In The Dark

Regi: Kieran Evans

Att göra en Bruce Springsteen-cover förpliktigar men Hot Chips bär upp ansvaret. Ren porr för vän av 1980-talets VHS-estetik.

10. Kendrik Lamar – Alright

Regi: Colin Tilley och The Little Homies

Filmiskt och ambitiöst. Los Angeles i stilrent svartvitt och en flygande Kendrick Lamar. Bara att luta sig tillbaka och följa med.

11. M.I.A. – Borders

Regi: M.I.A.

M.I.A:s självregisserade Borders är lika angelägen som snyggt gestaltad. Särskilt när förmodade flyktingar antar formationen av ett mänskligt skepp, eller använder sina egna kroppar för att bokstavera frihetsbudskap på gallerstaket.

12. Missy Elliot – WTF (Where They From) ft. Pharrell Williams

Regi: Dave Meyers
Koreografi: Hi-Hat

1990-talsretro möter lekfull futurism med hoverboards, marionettdockor och dansare iförda pannlampor. Missy Elliot tar ut svängarna rejält i sin första musikvideo sedan 2008.

13. Red Velvet – Dumb Dumb


Regi: Beomjin J

Regissören måste ha varit sockerspeedad när den här galet maxade videon skapades. Och hur kan man inte älska apatisk robotdans?

14. Refused – Dawkins Christ

Som om någon dokumenterat en religiös självmordssekt och sedan tonsatt materialet. Låttexten sägs anspela på den berömda etologen/evolutionsbiologen och hårdnackade ateisten Richard Dawkins, vars hängivna följare ironiskt nog ser honom som en messiasfigur.

15. Rihanna – American Oxygen

Regi: Darren Craig/Jonathan Craven/Jeff Nicholas

[Born in the] USA, paradoxernas land. Rihanna sjunger med en enorm amerikansk flagga som backdrop, varvat med arkivbilder vars klippning tycks problematisera det patriotiska. Bildspråket får en att reflektera över begrepp som fred, frihet och demokrati och vad priset är för upprätthållandet av dessa.

16. Run The Jewels – Rubble Kings Theme (Dynamite)

Regi: Shan Nicholson

Det utmärkt animerade ledtemat till dokumentären Rubble Kings (2015), om gängvåld i New York City på 1960- och 1970-talet.

17. Sia – Elastic Heart

Regi: Sia/Daniel Askill
Koreografi: Ryan Heffington

Underbarnet Maddie Ziegler från Chandelier-videon fick förnyat förtroende, denna gång med Shia LaBeouf som sparringpartner.

18. Sleater-Kinney – A New Wave

Den animerade versionen av inflytelserika punktrion Sleater-Kinney trollbinder sin publik och visar hur ett återtåg ska se ut. Detta i sovrummet hos den tonåriga karaktären Tina Belcher från FOX-serien Bob's Burger.

19. Taylor Swift – Bad Blood ft. Kendrick Lamar

Regi: Joseph Kahn

Musikbranschen krisade och MTV bytte fokus. Eran innan YouTube i slutet av 2000-talet revolutionerade musikvideomediets potential, känns nu avlägsen. Bad Blood kanske inte är den allra bästa låten från 1989, men dess påkostade filmatisering väger upp. Med utseende och effekter som en vräkig Hollywoodrulle kryllar den av popkulturella referenser och cameos.

20. The Armed – Paradise Day

Kontorsråttan Trevor jobbar. Kämpar på. Existerar. Så här ser uppdämd frustration ut. Det finns inget så befriande som att via musikens kraft ge efter för inre aggressioner. När Trevor får makten över karaokemikrofonen på den lokala puben, är förlösningen total.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA