x

GAFFA-Priset 2015 – här är alla vinnarna

GAFFA-Priset 2015 – här är alla vinnarna

I sex år har GAFFAs läsare röstat fram och hyllat artister genom GAFFA-Priset. Det är alltså publiken, lyssnarna och fansen istället för en jury som sagt sitt och med åren har GAFFA-Priset, enligt många artister, vuxit till en av de viktigaste utmärkelserna som man kan få i musikbranschen.

Kampen om de åtråvärda statyetterna är alltid hård, såväl i de inhemska som utländska kategorierna, men i år har ett band tangerat Håkan Hellströms och Kents rekord med fyra priser under ett och samma år: vi talar om Linköpings världsangelägenhet Ghost.

– Tack, stort tack, säger en namnlös gast i bandet. I den mån som vi fått priser tidigare så har det ofta varit inom den specifika hårdrocks-kategorin, och i egenskap av ett hårdrocksband så känns det väldigt roligt att få det i lite mer genreöverskridande kategorier.

Alla vinnare av GAFFA-Priset 2015:

Årets album
Ghost: Meliora

Årets utländska album
The Weeknd: Beauty Behind The Madness

Årets soloartist
Seinabo Sey

Årets utländska soloartist
Lana Del Rey

Årets genombrott
Amason

Årets utländska genombrott
Years & Years

Årets grupp
Ghost

Årets utländska grupp
Mumford & Sons 

Årets liveakt
Ghost

Årets hit
Zara Larsson: Lush Life

Årets utländska hit
Rihanna: Bitch Better Have My Money

Årets hiphop/soul
Seinabo Sey: Pretend

Årets rock
Refused: Freedom

Årets pop
Tove Styrke: Kiddo

Årets hårdrock/metal
Ghost: Meliora

Årets dans
Robyn & La Bagatelle Magique: Love Is Free

Utöver de vinnare som röstas fram demokratiskt finns GAFFA-redaktionens specialpris, där vi lyfter fram extraordinära insatser och fina initiativ som förtjänar extra uppmärksamhet i svenskt musikliv. Den här gången uppmärksammas Into The Valley, motiveringen lyder:

"Den fingertoppskänsliga kombinationen av innehåll, plats och upplevelse gjorde den nya nischfestivalen till en omedelbar succé. Into The Valley är fantastiskt föredöme på festivalkartan. Ett event att inspireras av."

Tack till alla som har röstat på GAFFA-Priset 2015!

Vinnare av utlottade premier bland alla som röstat:
Vinnare i utlottningen av HEOS 7 trådlös högtalare från Hi-Fi Klubben: Nadja Håkansson (Agunnaryd), 2 x biljetter till Roskilde Festival 2016: Petter Forsberg (Göteborg), och q-JAYS hörlurar: Gunilla Johansson (Stockholm). 

Vinnarna meddelas personligen om uthämtning av premier.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA