x

De blir stora 2016 – svenska artister (del 2)

De blir stora 2016 – svenska artister (del 2)

KOLLA IN DEL 1 HÄR

Ett nytt år är kommet och nya stjärnor ska tändas. GAFFA ger dig här en översikt på de nya svenska namn som vi tror kommer att prägla 2016. Du kan redan nu börjas spetsa öronen då du kommer att höra mycket mer från dem framöver.

JULIA ADAMS

Vem är det?

Hon inledde karriären som en del i duon Little Marbles, men har sedan dess rört sig vidare för att debutera som soloartist förra året. Det började med Chords-producerade Allt Jag Nånsin och fortsatte med rosade EP:n Chanslös

Varför skulle du gilla henne? 

Den som tycker att smäcker och modern elektronisk R&B-inspirerad pop sjungen på svenska låter intressant kommer att gilla den här damen. Har man dessutom en fäbless för 90-talsestetik och gillar historier om kärlek, ångest och Drake så är man hemma.

Vad kan vi förvänta oss?

Nästa steg för Adams är att åka ut och turnera och med tanke på hur EP:n tagits emot så är det inte särskilt långsökt att anta att mer nytt material finns att vänta under året. Detta stjärnskott kommer knappast att sakta ner, tvärtom.

NATALI FELICIA

Vem är det?

Natali Felicia heter egentligen Natali Bergqvist, är 20 år kommer från Eskilstuna och gjorde sig snabbt ett namn med singeln Used To Be som hon själv laddade upp på Soundcloud. Sen dröjde det inte länge förrän skivbolagen började höra av sig, svenska som utländska.

Varför skulle du gilla henne?

Det handlar om drömsk, svepande och filmisk musik som lyckas vara både storslagen och lågmäld. Tänk en mystisk gestalt som träder fram ur en rökdimma och slår ut sina vingar likt gudinnan Isis. Ungefär så, nej precis så.

Vad kan vi förvänta oss?

Massor. Hoppas och tror vi. Natali har ett storbolag i ryggen nu och tillsammans kommer de att uträtta storslagna saker. Dessutom har hon precis gjort en löjligt bra cover på Ghost-låten Cirice. Det lovar gott om något.

JI NILSSON

Vem är det?

Den här blåhåriga tjejen från Stockholm har släppt bedårande låtar här och där i ett år eller två nu och fått lovord från alla håll och kanter. Ändå har hon inte riktigt lyckats ta sig utanför sin nischade crowd, men med förra årets EP Blue Is The Saddest Colour är det någon som håller på att förändras.

Varför skulle du gilla henne?

Varför skulle du inte gilla henne är snarare frågan? Tänk smarta texter, vackra melodier och dansanta beats inlindade i en drömsk neonskimrande pop-väv. Addera en kärlek för R&B, smöriga kärleksballader och 90-tal och du börjar närma dig Ji Nilsson excellens.

Vad kan vi förvänta oss?

Mycket. Ett album, kanske. Fler EP:s, kanske. Fler hjärtsnörpande låtar är hur som helst garanterat. Samarbeten med andra smarta artister är också ett säkert kort. För den här tjejen är inte bara artist, hon är producent och geni också. Bäst att komma ihåg det. Året ligger framför hennes fötter.

 

AMANDA BERGMAN

Vem är det?

De flesta känner förstås redan till henne. Hon har figuererat i ett antal alter egon och konstellationer som Idiot Wind, Jaw Lesson, Hajen och nu senast i hyllade supergruppen Amason. Nu är det dags att prova vingarna under det egna namnet.

Varför skulle du gilla henne?

Den här 28-åringen född i Gagnef är en av landets mest begåvade låtskrivare och musiker, det har som sagt tidigare projekt vittnat om. Allt hon rör vid får någon slags guldglans, som ett årgångsvin. Lyssna bara på hennes version av klassikern Vintersaga. Mäktigt pop är ordet.

Vad kan vi förvänta oss?

I slutet av februari kommer Amanda att släppa sitt första soloalbum med namnet Docks. Det kommer att hyllas av nästan alla och innehålla en habil blandning av hits, lågmälda pärlor, svärta och kärlek och hamna på många årsbästalistor 2016. Det är vår prognos.

MICHEL DIDA

Vem är det?

"Hör mej bae? Höru mej?" Känns det igen? Om inte har du varit nedgrävd i ett hål någonstans i vildmarken eller så tar du bara inte notis om ny bra musik. Denna nykomling ägde nämligen hela sommaren med just den låten.

Varför skulle du gilla honom?

Han har en helt löjlig känsla för vad som funkar och inte funkar, uppenbarligen. Monsterhitten Höru Mej Bae är knappast något lyckoskott, det tror inte vi. Nej, den här rapparen är här för att stanna.

Vad kan vi förvänta oss?

Fler EP:s och mer hits lär dyka upp under året. Troligen en hel del tunga samarbeten med artister som Silvana Imam, Cherrie med flera också. Scenen Dida är en del av bubblar just nu och det är liksom inget snack om att han är på väg upp.ERIK LUNDIN 

Vem är det?

Kanske den enskilt mest hajpade och uppmärksammade nya rapparen 2015, om man ser till tidsperioden. För den mer eller mindre unisont rosade EP:n Suedi kom sent på året och det sprakar fortfarande om den, och inte kommer det att sluta.

Varför skulle du gilla honom? 

Smart, knivskarp rap till löjligt feta beats går liksom inte att motstå. Han lyckas för bövelen rappa om något så otroligt tråkigt som Annie Lööf och får det dansant, roligt och allmänt fett.

Vad kan vi förvänta oss?

2016 är året då Erik Lundin slår stort. Det är så enkelt. Han kommer att spela på klubbarna i stan på våren och festivalscenerna på sommaren. Nånstans där kommer förstås nytt material också, för det finns mycket mer att hämta från den här suedin.

KOLLA IN DEL 1 HÄR

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA