x

''Vi ska försöka göra en skiva till med Amason''

''Vi ska försöka göra en skiva till med Amason''

Intervju med Nils Thörnqvist.

Grattis till GAFFA-Priset för årets genombrott!

– Tack, det är mäktigt.

Vad vill du säga till GAFFAs läsare som röstat fram er?

– Oj, att vi är väldigt hedrade såklart. Vi är glada och hedrade för att vi får pris för att folk lyssnat på oss. GAFFA har varit grymma och skrivit om oss mycket från början, så det känns ju stort. Jättekul.

Hur har året som gått varit?

– Det har varit väldigt bra. Vi har hållit på mycket, och det har varit mycket att göra, men det har varit väldigt roligt allting. Vi hade ingen större plan med Amason från början, så vi har tagit det lite som det kommer. Det har dykt upp grejer hela tiden, det har varit kul och vi har lärt oss väldigt mycket på vägen.

Vad har varit absolut störst?

– Störst ... oj. Nej, men att det har funkat liksom. Det har inte gått så lång tid från att vi träffades några stycken och bestämde oss för att prova att spela in lite, till att vi står på scener och det kommer folk och tittar på oss, och lyssnar på vår musik. Det är härligt att det går över huvud taget. Det finns ingen sån där direkt händelse, när man är i det så fortsätter det bara och man hinner inte stanna upp och känna efter. Men det har varit svinkul såklart, allting. Det har gått snabbt, 2015.

Vad har varit värst?

– Ja, det är väl hur världen håller på att balla ur. Med flyktingkrisen menar jag. Man känner sig väldigt hjälplös, det börjar rinna en ur händerna. Man har ingen koll men vill samtidigt hjälpa till. Stundtals känns det verkligen hopplöst med tillståndet, och det är väl kanske för att det kommer så nära nu. Det får man väl lära sig någonting av. En del människor har det dåligt och vi har det bra, och vi som har det bra måste hjälpa till.

För er som band då?

– Att ha ett band är som att ha ett förhållande. Det kan ju vara krångligt, och är inte bara solsken hela tiden. Men jag vet inte, man får det bästa men också det sämsta av folk. Det är bra i längden. Vissa av oss är riktigt gamla kompisar, och då har man ju ett bagage man måste ta sig igenom, rent socialt struktur-mässigt. Vi har det bra och har väldigt lite att klaga på i Amason, men man måste jobba hårt för att det ska bli någonting. Men det är ju ett jobb också, får man tänka. Alla av oss har hållit på ganska länge och turnerat, och en del har barn och fru och man som får sitta hemma och vänta på en. Det är baksidan av det här jobbet. Men det är det man får kämpa med i den här världen.

Amason började som ett sidoprojekt, är det fortfarande så trots framgångarna?

– Nja, vi har nog aldrig sett det som ett sidoprojekt, det hade nog inte funkat då. Vi bestämde från en period från det här året när vi hade en skiva på gång att Amason skulle vara prioritet för alla. Så det har aldrig varit ett sidoprojekt som du säger, utan vi har prioriterat det.

Hur ser 2016 ut för Amason?

– Vi ska försöka göra en skiva till med Amason. Sen släpper ju Miike Snow en skiva i mars, och då ska Pontus, han spelar ju i Miike Snow, iväg på turné. Jag ska också med på den turnén och spela trummor. Så han och jag åker iväg på det. Amanda släpper ju sin skiva i februari, så hon är upptagen med det. Gustav fortsätter att spela med Dungen. Så det är det som händer i vår, alla åker iväg åt olika håll. Vi kommer inte spela lika mycket live tillsammans. Men det blir en skiva, och vi ska hålla på med den 2016, och förhoppningsvis är den klar i slutet av det året eller tidigt 2017.

Till sist, vad är lycka?

– Nej, nu måste jag svara någonting smart! Jag vet inte, för mig är det när man har koll på läget och är lugn och nöjd liksom. Lyckan kommer inte givetvis med framgång, utan för mig handlar det mer om harmoni. Den riktiga lyckan. Sen kan man ju vara full på en klubb och känna att man är på toppen av världen, men den lyckan är ju flyktigare.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA