x

De blir stora 2016 – utländska artister (del 1)

De blir stora 2016 – utländska artister (del 1)

AURORA

Vem är det?

Superskandinavisk singer-songwriter med stark kontakt i nordiska musikaliska rötter.

Varför skulle du gilla henne?

Utomlands blir de som galna, de kallar det för "the viking invasion". De senaste åren har Skandinavien skjutit ut stjärnskott i stora världen och norska Aurora är inget undantag. Auroras vackra och diskreta röst komplementeras stiligt med den typ av simpel och minimalistisk electropop som kännetecknar nordens elektroniska kompositörer.

Vad kan vi förvänta oss?

I mars är Aurora klar med sitt första fullängdsalbum, och kan i den vevan upplevas live på Roskildefestivalen.

BØRNS

Vem är det?

Storslagen electropop från Michigan med bas i Los Angeles.

Varför skulle du gilla honom?

Børns, under sitt riktiga namn Garret Borns, växte upp i Michigan, där kreativiteten alltid legat högt i kurs. För Børns har det visuella uttrycket ständigt varit i fokus, något man kan ana i den tillhörande musikvideon till förstasingeln Electric Love. Långhårig och ofta i färgglada skjortor, skickar Børns ut tydliga flower power-signaler samtidigt som han har en nära kontakt med futuristiska electrotrender.

Vad kan vi förvänta oss?

Redan i oktober 2015 var Børns klar med sitt debutalbum, som följdes upp av en intensiv turnéplan. I juli gästar han Sverige och Debaser för första gången.

ALESSIA CARA

Vem är det?

Cool och självmedveten singer-songwriter från Kanada.

Varför skulle du gilla henne?

Alessia Cara har sedan tioårsåldern suttit säkert i sitt musikaliska hörn. Den självlärda gitarristen har sedan dess omfamnat sociala medier och har spelat olika typer av covers på YouTube. I våras var hon klar med sin första singel Here, som följdes upp av EP:n Four Pink Walls. Alessia Cara lyckas kombinera skarp och djupsinnig lyrik, framfört med en självsäker soulstämma, och musikaliska undertoner av jazz och dub.

Vad kan vi förvänta oss?

Alessia Caras debutalbum Know-It-All fyrades av i november 2015, och följdes snabbt upp av en omfattande turné. Det är därför bara en fråga om tid innan hon svänger förbi Sverige.

JACK GARRATT

Vem är det?

Neckbreak beats och soulig electropop från England.

Varför skulle du gilla honom?

Jack Garratt växte upp i en liten småstad i det engelska distriktet Buckinghamshire, där han under sina tonår flitigt producerade musik i barndomshemmet. Jack Garratt uppträder idag som ett enmansband och förra året, när han öppnade åt Ben Howard på Annexet, kunde den svenska publiken uppleva förhållandet mellan Garratts tunga beats och hans förtrollande röst.

Vad kan vi förvänta oss?

Jack Garratts nära förestående debutalbum, Phase, spränger barikaderna i februari.

KACY HILL

Vem är det?

Tidigare modellen blev Kanye Wests protegé, men glitch-poppen talar för sig själv.

Varför skulle du gilla henne?

Kacy Hill fungerade en period som bakgrundsdansare på Kanye Wests Yeezus-turné och i det här sammanhanget stal sångerskan från Phoenix Kanyes uppmärksamhet. Hon togs snabbt under hans vingar och tecknade därefter kontrakt med Kanye Wests skivbolag G.O.O.D. Music. Kacy Hills musik karaktäriseras framför allt som glitch-pop, vilket återspeglas i låtarnas både skeva och raka kompositioner.

Vad kan vi förvänta oss?

Oktober 2015 utkom Kacy Hills debut-EP Bloo, så man får väl hoppas på ett snarligt besök i Sverige.

 

HINDS

Vilka är de?

Madrid-kvartett som hämtar inspiration från ljuden av Atlantkusten och storstädernas buller.

Varför ska du gilla dem?

Lo-fi gargerock med spansk accent? Kombinationen är inte överraskande, den hämtar tydlig inspiration från den ökenrock som sprungit fram ur amerikanska Palm Desert. Men Hinds är mer än så, och deras melodiösa och slagkraftiga gitarrer har redan fångat intresset hos band som The Libertines och The Vaccines.

Vad kan vi förvänta oss?

Redan i januari är Hinds klara med sitt debutalbum Leave Me Alone som släpps via indiebolaget Lucky Numbers.

 FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA