x

Zara Larsson: ''En våldtäkt är en våldtäkt''

Zara Larsson: ''En våldtäkt är en våldtäkt''

För några dagar sedan rapporterade DN om sexuella övergrepp på förra årets festival We Are Sthlm. En rad händelser som enligt tidningen aldrig rapporterades vidare.

DN har varit i kontakt med flera poliser som menar att myndigheten medvetet undviker att rapportera om fenomenen som knyts till gärningsmän med utländsk bakgrund.

– Det här är en öm punkt, vi vågar ibland inte säga som det är för att vi tror att det spelar Sverigedemokraterna i händerna. Vi får ta på oss det här inom polisen, säger polischefen Peter Ågren, till DN.

Just den kommentaren reagerade Zara Larsson starkt på och skrev bland annat följande på sin blogg:

"Vad exakt menar dom med det? Antagligen tycker polisen att det är som att hälla bensin på en brinnande eld, att man matar Sverigedemokaterna med någonting som de skulle kunna använda för att stärka sin främslingsfientliga politik med, eftersom de flesta förövarna hade utländsk bakgrund. Jag anser att det är helt irrelevant. Ett ofredande är ett ofredande. En våldtäkt är en våldtäkt. Ett svin är ett svin, oavsett bakgrund."

Hon menar vidare att fokuset på den här diskussionen har hamnat helt fel.

"Att försöka dölja något sånthär slutar bara värre. Jag hävdar även att det är synd att polisen känner sig tvungna att göra detta, att etnicitet helt plötligt blir avgörande när det är någon som inte är blond och heter Erik. Män våldtar. Svenska män våldtar. Utomeuropeiska män våldtar. Hela grejen känns väldigt odemokratisk och dyster. Kort och gott, summan av kardemumman – Polisen gjorde fel. Fokuset borde såklart ligga på mäns beteende mot kvinnor i allmänhet."

Hon avslutar med ett råd:

"Och om ni ser någon bli utsatt för ofredande, ge han en box på kuken."

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA