x

''Hela skivan skriker socialism och ilska''

''Hela skivan skriker socialism och ilska''

Indiebandet Club 8 fyllde 20 år som duo och släppte albumet Pleasure under hösten. Sångerskan Karolina Komstedt har firat med att lista omslagen som utstrålar det lilla extra i GAFFAs artikelserie COVER ME. Här säger hon sitt om konvoluten:

The Field Mice - Emma's House

– Jag var på Emmabodafestivalen 1993. Där fanns ett stånd där de sålde begagnade 7-tumssinglar och efter lite slött bläddrande i backarna så såg jag den plötsligt: Emma's house! En underbar låt. Redan slutsåld på Sarah Records sedan länge. Den lyste som en vänlig sol mot mig i sin nakna gulhet. Jag gillar enkelheten och oskuldsfullheten i det här omslaget. Tänker på tiden då indiepoppen var alldeles ny för mig.

Visar FullSizeRender.jpgVisar FullSizeRender.jpg
Visar FullSizeRender.jpg
Leonard Cohen - The Best Of

– Jag gillar det tidlösa och värdiga som Leonard Cohen står för. Omslaget utstrålar uppriktighet och total frånvaro av ironi, humor och självdistans. Lite skönt på något sätt. Detta var den första Cohen-platta jag hörde. Minns att jag blev fullständigt drabbad av hans berättelser.Jane Birkin & Serge Gainsbourg

– Man kan väl tycka att det här är ett menlöst omslag: En snygg tjej. Jaha. Och? Men det här omslaget ger associationer till så mycket som ligger mig varmt om hjärtat. Som jag älskar det sena 60-talet! Det är inte sunk och braja och sånt jag menar. Jag tänker på öppenhet, naiv nyfikenhet, frigjordhet, engagemang. Och därtill ett snyggt kvinnligt stilideal, som på den här bilden. Blicken rättframt in i kameran: Här är jag! Gillar den enkla kompositionen och hela utförandet med svart ram och vita tjocka bokstäver. Albumet innehåller för övrigt den orgasmiska sången Je T'aime … Moi Non Plus.

McCarthy – Banking; Violence And The Inner Life Today

– Här har vi ett tydligt koncept. Ett band som inte skäms för sig. Man kan se vilket omslag det rör sig om på 50 meters avstånd. Massor av färg. Och självklart lyser ramen röd för att markera vänsteråsikterna. Hela skivan skriker socialism och ilska med titlar som Use A Bank I'd Rather Die och And Tomorrow The Stock Exchange Will Be The Human Race. Väldigt snygga låtar som jag har gillat länge.

The Smiths – The Smiths

– Det här omslaget älskar jag, det är så vackert. Det är poetiskt och enkelt och jag tycker om kornigheten i bilden. Morrissey utformade omslaget själv och det är en bild hämtad från en Warhol-film från 60-talet. Det här är Smiths debutalbum och en av de allra första skivorna jag köpte.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA