x

De blir stora 2016 – utländska artister (del 2)

De blir stora 2016 – utländska artister (del 2)

Kolla in del 1 här

IS TROPICAL

Vilka är de?

Londongrupp som kombinerar rock, rejv och elektroniska undergenrer.

Varför skulle du gilla dem?

Om man ska definiera Is Tropicals genre är new rave det mest exakta. Londonkvintetten har varit igång sedan 2009 och släppte sitt debutalbum Native To 2011, som senare följdes upp av ett EP-släpp och ett andra studioalbum, I'm Leaving. Det är med andra ord drag i produktiviteten, men det är först nu som Londongruppen börjar slå på allvar.

Vad kan vi förvänta oss?

Schizofren electrorock som är likgiltig inför allmänna genredefinitioner.

KIIARA

Vem är det?

Futuristisk urbanpop bestående av knivskarpa beats och vriden röstkomposition från Illinois.

Varför skulle du gilla henne?

Vid sidan av musiken arbetar Kiiara i den lokala järnaffären. I somras började det röra på sig i sociala medier när hon släppte debutsingeln Gold på Soundcloud. I en korsning mellan FKA Twigs och Kate Boy, beger sig Kiiara in i ett dystert och lömskt ljuduniversum, som kompletteras av hennes diskreta sopranröst.

Vad kan vi förvänta oss?

Nästa år är Kiiara klar med debut-EP:n Meet Me In The Cornfield.

MABEL

Vem är det?

Neneh Cherrys dotter har också saker att säga.

Varför skulle du gilla henne?

Historieberättaren Mabel är dotter till den svenska sångerskan Neneh Cherry och Massive Attack-producenten Cameron McVey, hennes uppväxt har därför varit präglad av musik. Redan som femåring satt Mabel och klinkade på pianot, vilket sedan har utvecklat sig till spröda R&B-kompositioner. Hennes förmåga att kombinera en smart röst och försiktiga beats på debutsingeln Know Me Better från juli 2015, uppföljd av singeln My Boy My Town från november, har en direkt relation till Londons musikaliska urbankultur. Raka vägen in till lyssnaren.

Vad kan vi förvänta oss?

Mabel är fortfarande på väg att etablera sig i musikbranschen, men det är bara en fråga om tid innan produktiviteten sätter fart och världens scener står för tröskeln.

MURA MASA

Vem är det?

Framtidsdrivna beats och atmosfäriskt groove från den brittiska övärlden.

Varför skulle du gilla honom?

Alex Crossan spås redan bli en av de viktigaste producenterna 2016. Den bara 19 år gamle ljudsmeden från den engelska ön Guernsey har som mål att skapa musik med kulturell relevans, men han drar sig inte för att tänja på gränserna för hur hiphop idag ska låta. Han har redan fångat Skrillex, Justin Biebers och Diplos uppmärksamhet.

Vad kan vi förvänta oss?

Till våren drar Mura Masa ut på de europeiska landsvägarna. Sverige är ännu inte en del av turnéplanen, men det finns grund för att hoppas på ett besök.

NAO

Vem är det?

Fusionerade ljudgenrer toppat med utstickande röst från östra London.

Varför skulle du gilla henne?

NAO har redan imponerat på landsmännen Disclosure och Mura Masa, där den sistnämnda också har bjudit med henne på flera samarbeten. NOA:s unika röst sticker ut i det subtila ljuduniversumet. I en kombination av allt från jazz och funk till soul, R&B och hiphop. Allt framförs på ett charmerande vis och NOA:s naturliga utstrålning är lika hisnande som sången.

Vad kan vi förvänta oss?

Digitaliserad funk och R&B med direkt kontakt till genrernas rötter och inspirationer.

TROYE SIVAN

Vem är det?

Sydafrikanskfödd australiskt stjärnskott, som knappt lagt tonåren bakom sig.

Varför skulle du gilla honom?

Om du är en hängiven lyssnare av P3, har du säkerligen noterat Troye Sivan, som spelats intensivt sedan hösten förra året. Det bara 20-årige YouTube-fenomenet startade sin karriär på internet, där han vloggade om livet i Australien. Förra våren försökte han sig på musiken, då han släppte EP:n Wild. Troye Sivans skönsjungande röst talar för sig själv, när han nonchalant rör sig över catchy beats, kompletterad av körsekvenser och undertoner av drum'n'bass.

Vad kan vi förvänta oss?

I maj kan Troye Sivan upplevas på svensk mark när han spelar på Gröna Lund.

Kolla in del 1 här

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA