x

Hans roll som Michael Jackson vållar debatt

Hans roll som Michael Jackson vållar debatt

Det blir den brittiske skådespelaren Joseph Fiennes som spelar popstjärnan Michael Jackson i den brittiska TV-produktionen Elizabeth, Michael & Marlon. Filmen kommer att vara en del av en filmserie som ska handla om mer eller mindre sanna kulturhistoriska händelser. 

Men uppmärksamheten som riktas mot den kommande filmen handlar i huvudsak inte om filmens handling, utan snarare om castingen. Det verkar som att kritiken mot whitewashing i Hollywoodproduktioner och att det enbart är vita skådespelare som är oscarsnominerade i år, inte är något som har påverkat castingen till Elizabeth, Michael & Marlon.

DeadlineHollywood Reporter och Los Angeles Times är bara några av de amerikanska medier som har rapporterat om de negativa reaktioner som framförts efter avslöjandet att det är en vit skådespelare som ska spela den afroamerikanske popstjärnan. I Los Angeles Times kan man läsa tweets både från BET och skådespelerskan Angela Bassett.

"A White Actor will play MJ. Because we aren't whitewashed enough in Hollywood, apparently", skrev BET.

Angela Bassett twittrade som förslag att om Michael Jackson ska spelas av Joseph Fiennes så borde Elizabeth Taylor spelas av henne:

"BRILLIANT! Ordered my violet contacts & bathed in White Diamonds this morning, so I'm READY! Let's do this! xo! Ang".

Även eonline har engagerat sig och letat fram en TV-intervju från 1993 med The King Of Pop. Den gamla intervjun mellan Oprah Winfrey och Michael Jackson ska vara ett bevis på att Michael Jackson aldrig skulle ha godkänt castingen av Joseph Fiennes. För när Oprah Winfrey under intervjun frågar Michael Jackson om det är sant att han ville att en vit pojke skulle spela honom i en reklam för Pepsi på 90-talet dementerar popstjärnan ryktet genast och säger:

"Me when I was little. Why would I want a white child to play me? I'm a black American. I'm a black American. I'm proud to be a black American. I am proud of my race. I am proud of who I am.  That's like you [Oprah] wanting an oriental person to play you as a child. Does that make sense? Please people stop believing these horrifying stories."

I en intervju med tidningen Contact Music erkänner Joseph Fiennes att han blev överraskad när han erbjöds rollen.

– Jag är en vit medelklasskille från London och är lika förvånad själv, säger han.

Det är produktionsbolaget Sky Arts som ligger bakom Elizabeth, Michael & Marlon och de beskriver filmen som en slags komedi. Filmens handling kommer att bygga kring en mytomspunnen vandringssägnen gällande att de tre superstjärnorna Michael Jackson, Elizabeth Taylor och Marlon Brandon ska ha hyrt en bil ihop och åkt på road-trip för att komma ut ur New York efter terrorattackerna den 11 september 2001.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT  


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA