x

JO: ''Fel att avboka Kartellen"

JO: ''Fel att avboka Kartellen"

Kommunstyrelsen i Linköping får kritik efter att de stoppat en spelning med Kartellen 2014. Justitieombudsmannen menar att det var fel beslut av kommunstyrelsen att hota festivalen Keep It Loud med att dra in finansieringen om Kartellen tilläts genomföra sin spelning där. Paul Lindvall (M), kommunstyrelsens ordförande i Lidköping, motiverade beslutet så här:

– Kartellen glorifierar politiskt våld istället för att ta avstånd från det. Detta är inte acceptabelt och strider mot kommunens grundvärderingar

Sebbe Staxx som är en av medlemmarna i den kontroversiella rapgruppen tycker det är fel att festivalens innehålla styrs av kommunen. I samband med händelsen förklarade han hur han såg på det hela:

– De skjuter in pengar till festivalen och så känner de att de också ska få styra innehållet, och det är helt fel, då lever vi i ett censursamhälle.

Den inställda spelningen 2014 fick stor uppmärksamhet både i medier och kulturvärlden. Många ställde sig bakom Sebbe Staxxs Kartellen och reagerade på att Linköpings politiker gick in aktivt och förhindrade en spelning.

Snart anmäldes även kommunen till JO, som nu har tagit beslutet att kommunstyrelsens agerande saknade sakliga grunder, att tillvägagångssättet inte skedde opartiskt och att det strider mot yttrandefriheten. JO avslutar med att rikta en särskild känga mot kommunstyrelsens ordförande Paul Lindvall:

"Kommunstyrelsen och Paul Lindvall ska alltså kritiseras för att man avbokade Kartellen från festivalen i strid med regeringsformen."

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT 

 

 

 

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA