x

Dave Grohls hjälte släpper tung låt – ''när hoppet försvinner''

Dave Grohls hjälte släpper tung låt – ''när hoppet försvinner''

Vi kan fortfarande inte släppa den där kvällen i mitten av juni, då Foo Fighters kom att sätta sin stämpel på Ullevi i Göteborg för all framtid. I inledningen av konserten tappade Dave Grohl kontrollen om sin kropp och snubblade ner från scenen. Bröt benet, tackade för sig. Men så kom ju den jäveln tillbaka och typ körde tills han stupade igen. Vi kan kalla kvällen episk, utan att överdriva.

Men spelningen hade förmodligen mer eller mindre stannat där vid fallet om det inte var för läkarteamet med Johan Sampson i spetsen. Det som försätter den här historien till nästa nivå är att samma Sampson – som under stora delen av Ullevi-konserten satt vid Grohls sida för att fixera rockstjärnans ben – har ett band vid sidan, The Rebel Docs. Och nu har hans grupp släppt en singel, en ganska tung sådan med titeln I'll Cry och handlar om en god vän till Sampson som gick bort i cancer.

– Den beskriver både min känsla av att stå som nära vän och se på när denne tynar bort, när hoppet försvinner o när man är "alienerad" – "I live with strangers. I'm not even sure", säger Johan Sampson till GAFFA och fortsätter:

– Den handlar om känslan av att hamna på botten. Ögonblicket när man inser att det inte finns någon räddning längre, när man förstår att man kommer att dö. När jag förstår att han kommer att dö, en allt för tidig död.

Johan Sampson berättare vidare att det tog några år innan han riktigt kunde få ner texten på pränt. Innan han kände sig nöjd. Det har också resulterat i en låt som hämtar näring ur 70- och 80-talets mörka poppassager men som också går hand i hand med 90-talets amerikanska alternativa rocksound.

– Själva musiken är suggestiv med influenser från mixen av melankoliska synthpoppen, West Coast-sound a la Fleetwood Mac och grungen från Pearl Jam samt Smashing Pumpkins och naturligtvis Foo Fighters. Kryddat med Pimmes (Thåström, reds. anm) elektriska rundgångsenkelhet och Coldplays hitkänsla, säger Johan Sampson.

Lyssna:

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA