x

''Vi vill ge tjejer och transpersoner ett nätverk''

''Vi vill ge tjejer och transpersoner ett nätverk''

– Vi tycker att musikbranschen ska vara en plats för alla, oavsett vem man är så ska man känna att man får lov att vara i musikbranschen men tyvärr är det lättare sagt än gjort. 

Verksamhetsutvecklare Emeli Ek från Studieförbundet Vuxenskolan pratar om Malmöprojektet Mosaik som är tillbaka 6 februari.

– Vårt mål är att musikbranschen ska bli mer jämställd och vi vill ge tjejer och transpersoner ett nätverk och ett forum där de känner sig välkomna.

Idén kom till när Emeli Ek med flera fick till sig statistik som visade att betydligt fler killar är verksamma inom musikbranschen jämfört med tjejer och transpersoner. Statistiken resulterade i att Studieförbundet Vuxenskolan, ABF, Popkollo och Arena 305/Malmö bestämde sig för att starta upp Mosaik tillsammans.

– Vi har massa förslag till personerna som kommer till oss men i slutändan är det de själva som får bestämma vad de vill göra. Vissa vill skapa musik och göra egna beats medan andra vill jobba med musik på andra sätt genom att till exempel anordna festivaler.

Musikprojektet håller till på Arena 305 i Malmö och riktar sig till tjejer och/eller transpersoner som är mellan 12 och 25 år. På Arena 305 fokuserar de inte enbart på ett område inom musiken utan vill uppmärksamma att musikyrket är brett. Personer som söker upp Mosaik får själva välja om de vill starta band, dansa, spela instrument eller lära sig hur de ska gå tillväga för att till exempel sätta snyggt ljus eller bra ljud till ett liveuppträdande.

Deltagarna på Mosaik kan delta i olika workshops, där de bland annat får välja mellan att lära sig spela valfritt instrument, rappa eller DJ:a. Dessa tillfällen ska fungera som en röd tråd för deltagarna och göra att de kan följa sin utveckling, en person som till exempel aldrig ha rört ett instrument innan projektet kan i slutet av perioden spela flera låtar på egen hand. Det i sin tur ska fungera som en push till att tro på sig själv i en bransch där tjejer och transpersoner tillhör en minoritet.

– Vi planerar utifrån en halvårsplan, just nu är målet Malmöfestivalen i augusti, där kommer de som vill kommer få spela på scen. Vi försöker även hitta en etablera artist och låtskrivare som kan vara med under någon en workshop och inspirera de som kommer hit.

Just nu söker Mosaik en etablerad artist/låtskrivare/producent som vill komma under ett tillfälle för att ge inspiration till de tjejer och/eller transpersoner som är en del av projektet och brinner för musiken.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA