x

''Jag förstår inte varför, men jag tål inte Robyn''

''Jag förstår inte varför, men jag tål inte Robyn''

William Spetz är redo att göra Sverige med Melodifestivalen. Han är en av programledarna som ska guida tittarna genom tävlingen. Men hur ser 19-åringens musikpreferenser ut? GAFFAs Anders Fridh kan konstatera att det finns en röd tråd i TV-personlighetens lyssnande.

Kommer du från en musikalisk familj? 

– Jag kommer faktiskt från en ovanligt omusikalisk familj. Min pappa har ingen taktkänsla och min mamma är tondöv. Jag har ändå lärt mig sätta toner nu under tonåren, så jag har trots allt klarat mig bra under dessa horribla förutsättningar.

Vilket är ditt första musikminne?

– Mitt första musikminne är när jag blev besatt av Niklas och Pernillas barnprogram Nicke & Nilla, där de dansade och sjöng. Jag önskade mig skivorna och lärde mig alla låtar utantill. Och koreografin. Och jag skaffade likadana kläder som dem. En sexårig stalker, typ. 

Vilken musik växte du upp med?

– Mamma är en sådan person som snöar in sig på låtar. Att hon blir besatt och lyssnar på samma om och om igen. Så jag hörde Shakiras dängor mycket runt millenniumskiftet och när mamma och pappa separerade 2006 så var det Viva La Vida med Darin som aldrig slutade spelas. Jag tror att jag har ärvt den där besattheten, att när jag hittar något som är bra så lyssnar jag tills jag kan melodin i sömnen.

Spelar du något instrument?

– Spelar inget instrument men lärde mig spela Smoke On The Water-sticket på gitarr häromveckan. Fick hybris och la ut på Instagram. Deppigt, jag vet. Jag älskar att sjunga, men sjunger inte så bra. Som bäst okej. Men jag sjunger hela tiden. Mest Whitney Houston, jag vet det är musikaliskt självmord. 

Vad lyssnar mest du på idag?

– Whitney Houston. Jag upptäckte henne när hon dog, i början av 2012. Jag laddade hem hennes Greatest Hits-album på mobilen, och visste knappt vem hon var. Trodde att det var hon som sjöng Titanic-låten. Men sedan så lyssnade jag, och fastnade för den rösten. Den styrkan. Och när jag började se liveframträdanden på Youtube så minskade det inte. Äktheten. Hon är uppväxt med gospel och det syntes i hennes musikalitet och karriär, för när hon stod på scen så var det alltid på riktigt. Från hjärtat. När hon sjöng var det som att hon målade en tavla. Hon berättade en historia, och menade vartenda ord. Det fascinerar och inspirerar mig, och jag har lyssnat på henne varje dag ända sedan dess. På tal om att bli besatt. 

Finns det någon musik du inte tål?

– Jag förstår inte varför men jag tål inte Robyn. Dancing On My Own ger mig rysningar. Det är något med hennes musik som är så kallt och rakt och hårt. Att lyssna på hennes låtar ger mig samma känsla som när en främling står och pratar lite för nära en och man känner andedräkten som luktar köttfärsås. Jag känner mig nästan lite kränkt när jag lyssnat på hennes musik. Haha, jag måste ju ha upplevt något trauma i samband med hennes låtar, för jag förstår inte varför jag känner så här? Hon är ju en duktig artist med en imponerande karriär och jag har inget emot henne som person. 

Har du någon skämslåt?

– Jag har börjat lyssna lite på Shawn Mendes och det är lite skämmigt. Jag tycker om hans låtar lite för mycket, imorse gick jag ensam på tunnelbanan till I Know What You Did Last Summer och nickade kaxigt med huvudet och tog stora steg, som att jag var med i en musikvideo.

Du är en av flera programledare för Melodifestivalen i vår. Hur ser ditt förhållande ut till den? 

– Det är något som har samlat familjen på lördagskvällarna år efter år. Det har varit väldigt socialt med Mello för mig. Efteråt finns det alltid något att prata om. Någon att heja på och någon att ... inte heja på.

Vilken var din största musikupplevelse?

– Konstigt nog så var det helt fantastiskt att se Carola live i våras. Hennes röst var stark, hennes mellansnack var personligt och jag blev liksom berörd. Konserten var en resa genom både hennes karriär men också hennes personliga liv. Det var fint och intimt.

Vad betyder musik för dig? 

– Musik ger liv till vardagen. Musik förstärker lycka och avväpnar jobbiga känslor. 

Om någon artist, död eller levande, skulle skriva en låt om William Spetz, vem skulle det vara?

– Whitney Houston skulle skriva en låt om mig och den skulle heta My Beautiful Stalker

Vilken musik ska spelas på din begravning?

I Will Always Love You, The Greatest Love Of All och I Look To You. Artist får ni räkna ut själva.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA