x

15 saker du inte visste om Beyoncé

15 saker du inte visste om Beyoncé

Den 26 juli intar Beyoncé Friends Arena i Solna. I natt svensk tid stod världsstjärnan för ett hyllat framträdande tillsammans med Coldplay under Super Bowl 50 i Santa Clara, Kalifornien. Strax efter att Beyoncé lämnat scenen efter halvtidsuppträdandet stod det klart att en världsturné stundar. GAFFA laddar upp med 15 fakta från hennes anmärkningsvärda karriär.

1. Redan som nioåring gick Beyoncé samman med kusinen Kelly Rowland och LaTavia Roberson för att bilda band, det blev också startskottet för Destiny's Cild – världens bäst säljande tjejgrupp.

2. 1995 sade Beyoncés far, Matthew Knowles, upp sig från jobbet för att satsa på en karriär som heltidsmanager åt gruppen. Året efter påbörjades inspelningen av debutalbumet och ett kontrakt med Columbia Records kritades. Första singeln, Killing Time, blev soundtrack till blockbusterfilmen Men In Black.

3. Ordet bootylicious är med i The Oxford Dictionary tack vare Destiny's Child. Fenomenet myntades ur låten med samma namn.

4. Beyoncés solodebutsingel, Crazy in Love från 2003, korades till Best Track of the 00's av brittisk musikpress.

5. Beyoncés debutalbum Dangerously In Love från 2003 är med på The Rock and Roll Fames topp 200-lista över musikhistoriens bästa album. 

6. Samma år blev Beyoncé den första kvinnliga artisten i historien som låg etta i både England och USA med albumdebut och en singel på samma gång. Det är en bedrift som The Beatles, Rod Stewart och Simon & Garfunkel lyckats med tidigare.

7. Beyoncé har ett röstomfång på 3,6 oktaver.

8. 2007 var hon den första kvinnliga artisten som tilldelades priset International Artist Award vid American Music Award.

9. Hon har ett alter-ego vid namn Sasha Fierce. När hon går upp på scenen för att uppträda är det i rollen som just Sasha Fierce. Hon beskriver Fierce som "alltför aggressiv, för stark, för kaxig och för sexig", och hon har tidigare sagt att hon "inte alls är som henne i verkligheten". 

10. En bild av Beyoncé i Messecenter i danska Herning vann 2009 "Professional Photographer of the Year" i London. Bilden är tagen av GAFFAs fotograf Morten Rygaard som fick 30 sekunder på sig att fota världsstjärnan – men det var allt som behövdes. Resultatet blev bilden till den här artikeln.

11. Nummer fyra är Beyoncés lyckonummer. Hennes mor är född den 4 januari. Hon gifte sig den 4 april, hon fyller år den 4 september och maken Jay-Z är född den 4 december. Det var ingen slump att Beyoncés fjärde album hette just 4.

12. Beyoncés och Jay-Z´s dotter Blue Ivy, född i januari 2012, medverkar på Jay-Z´s låt Glory med gallskrik som spelades in när hon var två dagar gammal. Det gör henne till den yngsta personen någonsin som ligger på Billboards hitlista.

13. Under karriären, som sträcker sig över 15 år, har hon vunnit 20 Grammy Awards och sålt över 118 miljoner plattor (album och singlar) världen över. Därtill kan 50 miljoner plattor som hon sålt med gruppen Destiny´s Child adderas, vilket gör henne till en av det bäst säljande artisterna någonsin. 

14. 2013 och 2014 placerade Time Magazine henne på listan över de 100 mest inflytelserika personerna i världen.

15. 2015 korade Forbes Magazine Beyoncé till "The Most Powerful Women In Entertainment".


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA