x

De får Polarpriset 2016

De får Polarpriset 2016

Den svenske producenten och låtskrivaren Max Martin och mezzosopranen Cecilia Bartoli tilldelas Polarpriset 2016. 

Motivering Martin "Max Martin" Sandberg:

"Polarpriset 2016 tilldelas låtskrivaren Martin Sandberg från Stockholm, Sverige, känd under namnet Max Martin. Melodier bär tiden. Melodier definierar sin tid och sprider sig mellan människor, över gränser, över generationer. Ingen kompositör i världen har de senaste 20 åren skrivit melodier som haft större bärkraft och fått större spridning än Max Martin. Just nu, i detta ögonblick, finns det någon i världen som sjunger med i en hitlåt skriven och producerad av Max Martin. Med sitt öra för sångmelodier, sin musikaliska precision och hantverksskicklighet, har han förädlat och utvecklat den globala populärmusiken."

Motivering Cecilia Bartoli:

"Polarpriset 2016 tilldelas mezzosopranen Cecilia Bartoli från Rom, Italien. Med ett röstomfång på tre oktaver och en unik inlevelseförmåga och uttrycksfullhet har Cecilia Bartoli utvecklat sången som konstart. Cecilia Bartoli har trollbundit publiken på de främsta operahusen, men inte nöjt sig med den kända repertoaren. Parallellt har hon med forskarblick för egen hand grävt djupt i musikhistorien och presenterat länge bortglömd och för samtiden helt ny musik från 1600-talet, 1700-talet och 1800-talet. Cecilia Bartoli lägger till nya kapitel i musikhistorien, bygger broar mellan sekler, fördjupar kunskapen om Europas kulturarv. Cecilia Bartoli visar att höjda röster förändrar världen"

Musikpriset överlämnas av kung Carl Gustaf under prisceremonin den 16 juni i Stockholms konserthus.Polarpriset instiftades 1989 av skivbolagsdirektdören och ABBA-managern Stig Stikkan Andersson. Prisets namn är hämtat från hans skivbolag Polar och syftet är att lyfta fram betydande insatser inom musiken. Först att ta emot prissumman på en miljon kronor var Paul McCartney.

Polarprisvinnare de senaste tio åren:

2015 Emmylou Harris och Evelyn Glennie
2014 Chuck Berry och Peter Sellars
2013 Youssou N'Dour och Kaija Saariaho
2012 Paul Simon och Yo-Yo Ma
2011 Patti Smith och Kronos Quartet
2010 Björk och Ennio Morricone
2009 Peter Gabriel och José Antonio Abreu
2008 Pink Floyd och Renée Fleming
2007 Sonny Rollins och Steve Reich
2006 Led Zeppelin och Valerij Gergijev

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA