x

De öppnar Roskildes största scen

De öppnar Roskildes största scen

Efter många försök att samla alla medlemmar i orkestern, har Damon Albarn nu lyckats. The Syrian National Orchestra for Arabic Music kommer nu inta Roskildefestivalens största scen tillsammans med Albarn och flera andra gästartister.

The Syrian National Orchestra for Arabic Music spelar traditionell arabisk musik blandat med mer experimentiella verk. De bildades under 1990-talet och har som mest haft hela 90 medlemmar.

Anledningen till att orkestern haft svårt att återförenas beror på att flera av medlemmarna tvingats fly undan kriget i Syrien och därmed spritts mellan olika länder medan några stannade kvar. De har inte kunnat spela tillsammans på fem år. Men nu har orkestern alltså återförenats och är mer än redo att inta Roskildefestivalen den 29 juni.

– Att inleda årets festival med en syrisk nationalorkester i sällskap med tongivande västerländska musiker är för oss ett sätt att visa hur kulturella möten kan hjälpa till att bygga broar mellan nationsgränserna trots konflikter och oavsett politisk tillhörighet, säger Roskildes taleskvinna Christina Bilde i ett pressmeddelande.

Festivalen drar igång 25 juni och pågår till och med 2 juli. The Syrian National Orchestra for Arabic Music får sällskap på festivalen av bland andra LCD Soundsystem, PJ Harvey och New Order med flera. Hela programmet offentliggörs i början av april.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA