x

Twin Pigs samlar folk från svenska punkscenen

Twin Pigs samlar folk från svenska punkscenen

I höstas fick punkscenen ett nytt band att räkna med. En paus för bandet Tiger Bell resulterade i att ett nytt punkband föddes. På fredag spelar Twin Pigs sin andra spelning tillsammans på Nalen Klubb i Stockholm. GAFFA ringde upp bandets gitarrist Canan Rosén för att prata uppehåll, uppkomster och punk såklart.

Hej Canan! Du, pausen med Tiger Bell har resulterat i nya bandet Twin Pigs, hur kommer det sig?

– Jag vill ju hålla på med musik 24 timmar om dygnet helst och eftersom Tiger Bell har tagit en paus behövde jag göra något annat. Det visade sig att Erik och Andreas redan hade börjat prata på Facebook om att starta ett band ihop och när det blev aktuellt att jag kunde vara med så frågade jag när repar vi? har vi några låtar? Och i höstas satte vi igång.

Vilka är Twin Pigs?

– Jag spelar gitarr och sjunger, Andreas på trummor har spelat i Gamla Pengar förut, Klara sjunger och spelar synthbas, hon har spelat i Besserbitch innan och så har vi Erik som gapar och sjunger. Han har tidigare spelat med Inkvisitionen.

Vad spelar Twin Pigs för musik?

– Ganska ruffig punk, samtidigt som det rockigt för det är fortfarande svängigt. Twin Pigs spelar lätta, svängiga låtar med rätt ruffig och stökig sång.

Varför just namnet Twin Pigs?

– Det är ständigt spånande när man ska försöka komma på bandnamn, jag har för mig att det började med att vi pratade om vilka vokaler som är coolast och spånade vidare på det.

Och sen?

– Sen körde vi nog en klassisk omröstning där alla röstade på det bandnamn man tyckte bäst om. Många tror att vi heter Twin Pigs som en referens till Twin Peaks men så är det inte.

Förutom att båda banden börjar på bokstaven T, finns det några likheter mellan Tiger Bell och Twin Pigs?

– Haha nej, det är två helt olika band med olika typer av musiker som har olika sätt att uttrycka sig. Tiger Bell var ganska rockigt medan Twin Pigs är mer punkigt så det är ganska stor skillnad.

Varför är det viktigt med punkmusik?

– För att punken är ett fritt forum att uttrycka sig inom, jag tycker nästan att punk är mer en attityd än musikgenre.

Hur menar du då?

– Nej men punk är liksom en känsla, man kan till och med sätta punk framför en annan musikgenre. Det kan till exempel vara pop som är punkig eller punkig hiphop, sen kan det såklart vara punkig punk också och då jäklar är det punkigt.

På fredag spelar Twin Pigs punk på Nalen Klubb, hur känns det?

– Det känns bra, jag är pepp. Jag har ju turnerat mycket med Tiger Bell innan och det är någonting som jag älskar och har saknat. Sen har ju Nalen funnits med i alla år så det gör att det ska bli extra kul.

Hur känns det att spela med Twin Pigs istället för Tiger Bell?

– Jag tänker att man har olika känslor för olika gäng, de tillhör olika delar av hjärtat och konkurrerar därför inte med varandra. Det är samma sak som med föräldrar som har flera barn, föräldrarna älskar ju inte bara ett barn utan alla barnen, att spela i band är lite samma sak.

Bra liknelse.

– Ja men säg att man skulle ha två barn så går man med det ena på Gröna Lund, då ägnar man sig helhjärtat åt det. Lite så är det med band också, man ägnar sig helhjärtat åt det man håller på med just nu.

Och just nu är det spelningen på fredag som gäller, är du nervös?

– Inte nu klockan nio på morgonen men senare brukar någon slags pepp-nervositet komma och då höjer man. Jag tror att nervositet är någonting bra för den ökar spelförmågan och alla sinnen skärps. 

Hur laddar Twin Pigs upp innan en konsert?

– Det vet jag inte än för vi har ju bara haft en spelning innan. Då käkade vi tacos men det är nog ingen grej som vi alltid kommer göra utan det bara blev så den gången. Jag får återkomma när det dyker upp något. 

Hur låter en bra spelning?

– Hur den låter?

Ja?

– För mig handlar det inte bara om hur en spelning låter utan det handlar lika mycket om en känsla och en helhet. Det är bandet som ska leverera men samtidigt krävs det pepp i publiken. Jag har varit på spelningar som låtit kasst men ändå gått därifrån med en peppig känsla för att stämningen har varit så bra.

Du säger att det även krävs pepp i publiken för en lyckad spelning, är det vad ni förväntar er av publiken på fredag?

– För det första hade det varit kul med tjockt med folk på Nalen, det bidrar mycket till helheten. Jag hoppas helt enkelt att folk är peppade, glada och kommer. Vi spelar dessutom tillsammans med ett annat grymt band, Riwen, så det finns verkligen ingen anledning till att inte komma.

Om du fick drömma fritt hur hade er scen sett ut vid liveframträdanden?

– Man är inte så high standard när man spelar punk, jag tycker det är kul när jag har mer än en kvadratmeter att röra mig på. Men det spelar egentligen ingen roll hur det ser ut på scenen utan i punk är det känslan som förstärker musiken, det är flera gånger som jag har stått på golvet och spelat för att det inte har funnits någon scen liksom. Men som sagt hade jag fått drömma fritt så hade inte en extra kvadratmeter skadat, haha.

Twin Pigs har bara gjort en spelning innan men vad var det sista ni gjorde innan ni gick upp på scenen?

– Jag kommer inte ihåg vad vi gjorde, de flesta brukar väl gå och pinka innan en spelning? Många blir akutkissnödiga. Jag såg en kompis som la upp en post på Facebook här om dagen som handlade om vart kisset tar vägen i kroppen när man är nervös men inte hinner gå på toaletten.

Haha intressant!

– Haha ja, jag tror att alla som spelar i band kan relatera till det.

Hur ser Twin Pigs framtid ut efter fredagens spelning?

– Det är fokus på den kommande skivan som vi börjar spela in i mars och senare i vår blir det fler spelningar. Just nu håller vi liksom på att rodda med allt, att spela in och få ut skivan på ett sätt som känns bra samtidigt som vi fokuserar på att bibehålla det enkla och roliga i bandet, vi har fortfarande smekmånad. 

Hur kommer skivan att låta?

– Ganska ruffig och stökig. Samtidigt tycker jag det är tråkigt när band stänger dörrar för lyssnare, vi vill behaga olika typer av lyssnare. Eller alltså vi gör inte skivan för att behaga andra men jag gillar till exempel poppiga referenser och då tycker jag att det är bra om det också kommer fram när vi spelar in. Och det kanske även gör att fler lyssnar och gillar vår musik och det är ju alltid kul när folk gillar ens musik. Sen skriver Erik väldigt bra texter. Texterna handlar om livet men med mycket roliga referenser till allt från Donkey Kong och Arkiv X, det gör att de blir finurliga men inte så att de riskerar att bli buskishumor av det.

Varför ska man lyssna på Twin Pigs?

– För att musiken är punkig, ösig, glad och peppig och jag tänker att det kvalar in på mångas önskan om hur musik ska vara.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA