x

KRÖNIKA: ''Varför denna moralpanik?''

KRÖNIKA: ''Varför denna moralpanik?''

– Det är ju annars en fin tanke bakom låten, att alla är välkomna och så.

– Jo, synd att den ska förstöras med f-ordet.

Jag hänger med mina två barn i barnrytmikens lekrum och lyssnar med ena örat på en diskussion mellan två föräldrar. Det handlar om Samir och Viktors Mello-bidrag, så långt är jag med, men det där f-ordet? Står de verkligen i direktsänd TV, på bästa sändningstid, och skickar ur sig ett "fuck off"? Ett långfinger rakt ut i etern. Punk! Hur kunde jag missa det här?

Efter en mindre research visar sig f-ordet innefatta uttrycket "fucka loss". I sitt sammanhang låter det så här:

"Kom och festa här med oss / du och jag ska fucka loss"

Alltså en omskrivning av "släppa taget" eller "vara lite galna". "Go crazy" om man så vill.

Jag släpper grejen för en stund. Här var ett par föräldrar som förmodligen skrev in lite för mycket i det hela. Tolkade friskt och galet. Visst, Samir och Viktor går hem bland kidsen, men den här lilla detaljen är inget att bry sig om. Dessa två ord kommer inte välta några skolgårdar eller skapa upplopp. Kidsen utsätts nu för tiden av så mycket annat som kan leda till press och stress. Tro mig.

Det går några dagar. Den här videon börjar spridas med medföljande storm. Men mitt bland inte alltid så genomtänkta tankar kring Samir och Viktors sångprestationer dyker så den där lilla "fucka loss"-detaljen upp igen. En efter en visar sig vara orolig över att den här frasen förs vidare till våra minstingar. Och återigen rullar det där The Simpsons-citatet genom min arma hjärnbalk.

"Could someone PLEASE think about the children?!"

Det här är alltså ett problem? Really?!

Den här historien kan gott och väl jämföras med Siewert Öholms klassiska "Dom kallar sig för vassp, vi ar sejtans piipöl"-debacle. Alltså lite good ol' moralpanik. Den stora skillnaden är att här har vi inte att göra med en äldre generation som försöker läxa upp en yngre. Inga 70-åringar som beklagar sig över en otyglad massa av ungdomar. Ingen suckande ärrad man som framför tjock-TV:n häver ur sig ett "Fucka? Är inte det engelska för älskog? Ujujuj."

Nej, det visar sig att personerna som går all in moralpanik är i min ålder (runt 35) eller yngre. Människor som borde veta bättre, som borde vara någorlunda nere med kidsen. Alltså slänga sig med ord som "nere med kidsen" utan att vara i närheten av det, men ändå ha någon form av grepp på situationen. Vänner, det handlar inte om att "knulla loss". Det är inget påhopp eller ens en svordom. Det handlar om något helt annat.

Mycket kan sägas om Samir och Viktor, och mycket ska sägas, men låt det vara befogat. Egentligen vill jag bara avsluta med en uppmaning till denna nya generation av moralidkare: släpp sargkanten för en stund och fucka loss. Ni kan behöva det.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA