x

15 fascinerande fakta om Bruce Springsteen

15 fascinerande fakta om Bruce Springsteen

Idag blev då Bruce Springsteen äntligen klar för Sverige. Detta efter en del rykten, sanningar och lögner. Vi firar det hela med att skicka ut 15 rock'n'roll-fakta om arbetarhjälten.

1. Bruce har fans i de högsta av politiska sfärer. Om vi zoomar ut från Sverige och Mona Sahlin så har Barack Obama sagt att han ställde upp som presidentkandidat för att han "inte kunde vara Bruce Springsteen".

2. Den första låt som Springsteen lärde sig att spela på gitarr var Beatles Twist And Shout.

3. Det finns faktiskt en gata med namnet "E Street". Den går nordöst genom New Jersey-staden Belmar. En av legenderna berättar att bandet döpte sig efter gatan eftersom originalkeyboardisten Danny Sancious mamma bodde där och hon gav bandet tillåtelse att repa där.

4. Arbetstiteln på albumet Darkness On The Edge Of Town var ursprungligen American Madness, det är också titeln på en Frank Capra-film från 1932. De första exemplaren av skivan innehöll av misstag en cover av Barbra Streisands Songbird.

5. 1979 var Bruce på en konsert med The Ramones, som spelade på The Fast Lane i Asbury Park, New Jersey. Efter spelningen träffade han bandet och Joey Ramone frågade om inte Bruce kunde skriva en låt till dem. När morgonen kom hade Springsteen skrivit låten Hungry Heart och funderade om han skulle ge låten till Ramones. På inrådan av managern Jon Landau behöll Springsteen låten för sig själv.

6. Med undantag för albumet The Ghost Of Tom Joad från 1995 har samtliga Springsteen-album sedan 1975 års Born To Run tagit sig in på topp 5-placeringar på Billboards albumlista.

7. Efter en konsert i Memphis 1976 besökte Bruce, kraftigt överförfriskad, Elvis Presleys hem, Graceland. Klockan tre på natten. Springsteen klättrade över murarna och sprang mot huvudentrén. Säkerhetsvakter fick tag i honom innan han nådde fram och strax därpå var han utslängd. Även om Bruce hade nått fram till dörren hade det inte gjort någon skillnad, då Elvis var i Lake Tahoe den natten.

8. Det var för övrigt Elvis som inspirerade Springsteen att ge sig i kast med musiken, efter att Bruce hade sett The King uppträda på The Ed Sullivan Show.

9. När Bruce 1989 bestämde sig för att lägga ner E Street Band fick varje medlem två miljoner dollar i avgångsvederlag, lite drygt 25 miljoner i dagens pengavärde. 1999 återförenandes bandet officiellt och gav sig ut på den omfattande Reunion Tour som pågick i över ett år.

10. Är du ett äkta Springsteen-fan och befinner dig i närheten av New Jersey ska du avlägga ett besök på Asbury Park-biblioteket. Där finns The Bruce Springsteen Special Collection, troligen en av de största samlingarna tryckta verk på ämnet Springsteen. Inte mindre än 10 000 böcker, magasin, fanzine, webb- och tidningsartiklar och serier, sångböcker, turnéblad och så vidare, och så vidare från 42 olika länder från 1964 och framåt.

11. Den 4 september 1999 upptäckte astronomen Ian Griffin en ny komet, som han döpte efter sin rockhjälte, Springsteen.

12. Kultprogrammet Sesame Street har naturligtvis gjort covers på Springsteen-låtar, exempelvis Barn In The USA. I låten ställer dockan Stringbean till med fest i sin lada för en rad olika djur, som tillsammans föreställer The E Street Band.

13. Under inspelningen av låten Jungleland, som avslutar albumet Born To Run tog Clarence "Big Man" Clemons episka saxofonsolo inte mindre än 16 timmar, utan paus, att spela in. När Bruce påpekade detta faktum för Clemons, blev saxofonisten överraskad. Han trodde bara att det gått ett par timmar.

14. Springsteen har alltid varit känd för sina maratonkonserter. Med det i tankarna, och för att få sig ett gott skratt, skämtade en radio-DJ i Huston med sina lyssnare 1984. Han inledde sitt morgonprogram med att säga att Springsteenkonserten som påbörjats kvällen innan fortfarande pågick.

15. Bruce Springsteen har vunnit 20 Grammy Awards, 2 Golden Globe och 1 Oscar. Han är självklart inskriven i The Rock'n'Roll Hall Of Fame.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA