x

Ida Redig: ''Låt mig presentera mitt alter ego – Britney Cusada''

Ida Redig: ''Låt mig presentera mitt alter ego – Britney Cusada''

Säg hej till Ida Redig på svenska och säg hello to Britney Cusada – popdrottningens engelska alias. På torsdag släpps EP:n Jag Kommer Älska Dig Tills Jag Dör, som ruvar på singeln Du Är Bäst. Det blir en försmak av albumdebuten på svenska, Tills Döden Skiljer Oss Åt. Men först ska löparskorna snöras för att ta första steget som Britney Cusada längs Brooklyns gator. 2016 finns det två Ida Redig, en svensk och en internationell – GAFFA har ringt upp båda.

– Det kommer att bli mitt mäktigaste år hittills. Jag tänker göra vad fan jag vill, jag går den vägen och förhåller mig inte till etiketter och oskrivna regler. Ida Redig är på svenska och kommer för all framtid att vara på svenska.

På tal om singeltiteln: Vem är egentligen bäst?

– Du är bäst om du vill vara det. Ingen annan kan bestämma om du är bäst eller inte. Man ska vara sig själv. Det handlar inte om att stryka folk medhårs för att de ska tycka att du är bäst. Alla människor har möjlighet att vara bäst. Det handlar mer om dig själv än vad andra ska tycka om dig.

Hur känns det att säga adjö till dina engelska lyssnare som just Ida Redig?

– Jag skulle inte säga att jag säger adjö, jag säger hej på ett annat sätt, men med ett annat namn. Låt mig presentera mitt alter ego – Britney Cusada.

Britney Cusada?

– Ida Redig är ju ett väldigt svenskt namn och det stänger många dörrar till utlandet. Det var ett pussel som jag lade ihop, jag ska sjunga som Ida Redig på svenska. Jag fortsätter att skriva musik på engelska som kommer att öppna fler dörrar. Det kommer engelsk musik under året och ingen kommer att missa det.

När uppenbarar sig Britney Cusada på scen?

– I maj ska jag åka till New York för att springa Brooklyn Marathon och göra ett gig. Det kommer bli mäktigt och det kommer också bli det första gigget jag gör som Britney Cusada. 

Tidigare har du haft ett uttalat mål om att nå en placering på Billboardlistan, strävar du fortfarande efter det?

– Självklart. Det är fortfarande en vision och ett mål. Men det är inte bara därför jag släpper på engelska. Jag vill satsa utomlands för att jag tror att jag hade platsat där. USA och Sverige har lite olika tänk. I USA kan du styra dina egna tankar och nå vart du vill utan att någon står i vägen för vad du klarar av. I Sverige är det tvärtom. Jag menar Sverige och jante är synonymt med varandra. Sverige skulle behöva mer USA-tänk. Jag hade passat bra i USA och England – jag har stora planer. 

Vad kretsar kommande album Tills Döden Skiljer Oss Åt kring?

– I det stora hela handlar det om att hålla fast vid det man tror på, från kärlek och relationer till allt. Det är väldigt lätt att ta den enkla vägen ut och tänka att gräset är grönare på andra sidan. Det är lätt att säga i nöd och lust, det funkar bra i lust men när nöden kommer ger man lätt upp. Det är lite det som skivan handlar om, att ge hela sitt liv till någon eller något och göra det fullt ut och vara ärlig mot sig själv.

Du låter nöjd med titeln?

– Den bästa albumtiteln jag någonsin hört. Det är en väldigt vacker och bra mening som jag tycker väldigt mycket om. Jag tycker att det är mäktigt med kärlek och vad det gör med oss människor. Vi borde ta vara på kärleken och låta det göra oss större och starkare.

Vad är kärlek för dig?

– Kärlek är större än bara ett ord. Jag gillar ordet hängivelse. Jag gillar inte kärlek när den är klyschig, jag gillar kärlek när den är äkta.

Fastnar du lätt i kärleksklyschor när du skriver texter?

– Jag skulle inte skriva en kärlekslåt om det inte var äkta. Jag måste gå in och göra mina låtar äkta. Låter de klyschiga i andras öron är det lugnt, för jag vet att det är äkta. Det ligger i betraktarens öron om det är en klyscha eller inte. Alla klyschor är inte dåliga.

Vad kan vi vänta oss den 26 maj när albumet släpps?

– Det kommer att bli en käftsmäll. Sjukt bra låtar och en sjukt mäktig platta. Den är tung och lättsam på samma gång, poppig och elektronisk och jag har gått tillbaka till pianorötterna. Jag är mycket nöjd med alla låtar, alla är tior.

Du titulerar dig som Göteborg popdrottning. Om du inte var det själv, vem skulle då vara det?

­– Det finns ingen annan. Det finns bara en popdrottning och det är jag.

Håkan Hellströms låt Valborg har blivit föremål för en tolkning från din sida. Kommer du att gästa Håkan på Ullevi i sommar?

– Det hade ju varit som en dröm. Om inte annat har jag köpt biljetter så jag kan se konserten i alla fall. Men det hade ju varit jävligt grymt att vara förband.

"Jag vill leva varje dag som om det vore den sista dagen som fanns", så lyder en rad från Du Är Bäst, stämmer den in på dig?

­– Jo, det gör det verkligen. Jag tänker ganska mycket på döden. Det innebär inte att jag tänker på att dö hela tiden. Jag är inte rädd för att bli gammal, jag kan se fram emot att bli äldre. Men varje dag påminns man om att det finns en sista dag, det är det enda som du säkert vet i ditt liv och du kan inte bestämma över det. Det är sjukt skrämmande men det får mig att vilja leva ännu mer. Det är ett tydligt budskap i låten. Livet är skört.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA