x

Zara Larsson – en dålig förebild?

Zara Larsson – en dålig förebild?

Backa inte Zaras aknebehandling – det skriver Patrik Oksanen på ledarsidan i tidningen Hela Hälsingland. Det är Zara Larssons kur mot akne som Oksanen kritiserar. Sångerskan berättade i sin podcast, Den Fantastiska Resan, om hur hon äter antibiotika för att få bättre hy.

– Antibiotika är ju inte bra. Man ska inte äta det om man inte behöver, men jag är så fåfäng och jag vill ha perfekt hy och mår så otroligt dåligt över det, säger Zara Larsson i podden, enligt ett citat från Aftonbladet.

Utlåtandet får Patrik Oksanen att reagera:
"Problemet är att Larssons fåfänga kan bli direkt farlig när antibiotika ska vara sista utvägen", skriver Oksanen. Han påtalar även de problem som överanvändning av antibiotika kan leda till – som ökad resistens. Oksanen menar att Zara Larsson sänder signaler till yngre fans när hon pratar om sin hy och antibiotika. Europaparlamentarikern Fredrick Federley (C) har kommenterat sångerskans akne-knep på ledarsidan och säger att antibiotika inte är ett "allmänt mirakelpiller":

– Detta visar på hur viktigt det är att antibiotika endast förskrivs där det har verkan och inte som experiment, säger han och fortsätter.

– Zara är en stor förebild för enormt många. Det är då extra viktigt att vara noga med vad som fungerar eller inte. Ett tips till kommande podcasts är att bjuda in läkare och tala om antibiotikaanvändning och verkan och varför det är viktigt att den används där den gör nytta och inte som ett allmänt mirakelpiller, säger Fredrick Federley till Hela Hälsingland.

Lisa Magnusson, ledarskribent på Dalarnas Tidningar, har skrivit artikeln Det är inte Zara Larsson som är problemet. I den riktas bland annat kritik mot Fredrick Federleys och Patrik Oksanens utlåtanden. 

– Förebild. Det är ett ord som nästan aldrig används om män, men som ständigt återkommer när man talar om unga kvinnor i offentligheten. Vanligen slungas ordet ut som en förebråelse, just som i Fredrick Federleys exempel, skriver Lisa Magnusson.
– Vad man säger när man kräver att en viss kvinna ska vara en förebild är att hon ska bli mer duktig; tänka mindre på sig själv och mer på andra. Och nu ska kvinnor alltså även helst avstå från att behandlas för vissa fysiska åkommor, skriver Lisa Magnusson.FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA