x

''Det blev en vändpunkt i mitt liv''

''Det blev en vändpunkt i mitt liv''

Raubtier går bärsäkagång med en Rovdjusturné genom Sverige, med start idag. Haparandatrions språkrör Pär Hulkoff varvar historia med estetik när han sammanfattar sina favoritomslag i GAFFAs artikelserie Cover Me. 

Raubtier är aktuella med plattan Bärsärkagång – och här är bandets femte studioalbum:Unleashed - Warrior

– Tvivelsutan, ett av de absolut mest effektiva omslag jag någonsin sett. Bilden, i kombination med titeln är definitivt genialisk. Musiken är fantastisk, lyriken är hänförande och omslaget fyller en funktion på ett sätt, som man sällan stöter på.

Bathory - Blood, Fire, Death

– Sinnrikt val, av den numera tragiskt framlidne Quorthon. Målningen i sin originalskepnad heter Åsgårdsreien och är mästerligt skapad av den norske historiemålaren Peter Nicolai Arbo. Jag älskar denna – numera tyvärr tragiskt marginaliserade – konstform, och kan faktiskt skryta med att kunna titulera mig själv stolt innehavare och förvaltare,av en äkta originalmålning signerad Mårten Eskil Winge. En sann mästare.

Bathory_-_Blood_Fire_Death_Cover

Manowar - Battle Hymns

– Törhända inte årtusendets bästa skiva, men omslaget hamnar inte långt ifrån det epitetet. Med drag av fornromersk imperialism, osar bildspråket av kamplust, historiens vingslag och järnhård beslutsamhet. Den beslutsamheten rönte ju, som allom bekant, viss framgång över tiden.

Einherjer - Odin Owns Ye All

– Om ni missat detta fantastiska band, så uppmanar jag er att ge dem en chans. Detta omslag, som illustrerar den enögde Odin som träornament, är en fröjd för ögat. Det finns även mången musikalisk fröjd på detta alster. Det stod mellan denna, och Far, Far North, vilken också verkligen är iögonfallande. Enligt mig.Richard Wagner - Die Walküre ur Der ring Des Nibelungen


– Det finns en Decca-inspening av Valkyrian, där Wiens Filharmoniker är smakfullt dirigerade av Sir Georg Solti, med bland andra Kirsten Flagstad och Set Svanholm i rollistan. Jag är osäker på utgivningsår, men den pryds av en vackert ljussatt och bevingad hjälm. Jag förlänades Valkyrian i sin helhet av en god vän för många, många långa år sedan. Det blev en vändpunkt i mitt liv. Detta omslag allena, kan ha haft allra störst inverkan på mitt framtida musicerande. Richard Wagner var och förbliver den främste bland de främsta kompositörerna. Det finns ingen diskussion därom.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT  


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA