x

50 anledningar att älska Ebbot Lundberg

50 anledningar att älska Ebbot Lundberg

Idag, 26 februari, uppnår Ebbot Lundberg den ärofyllda åldern av 50 år. Vi på GAFFA hurrar 50 gånger och ger honom en lista i present. 50 anledningar att älska Ebbot:

1. För att Ebbot har en förkärlek till bollhav. Men att väcka den Ebbot som tagit en tupplur bland färgglada bollar på finlandsfärjan är en skräckupplevelse:2. Han har en öl uppkallad efter sig och figurerar med sin nuna på etiketten.

3. Han är invald i Rockabilly Hall of Fame i Jackson, Tennessee.

4. För hans skådespelarinsats som nöjesredaktör för Göteborgs-Posten i Peter Birros TV-serie Viva Hate.5. Ebbot var barnmodell för en klädkatalog i Borås 1969, blott tre år gammal.

6. För att han fick sin första tramporgel och började snickra egna låtar 1972 – sex år gammal.

7. 1976 sker det första live-uppträdandet. En tioårig Ebbot gästar Yamahas elorgelfestival och är den enda deltagaren som komponerat eget material.

8. För svaret på frågan: Hur ska du fira 50-årsdagen? "Hade du ställt frågan under Union Carbide-tiden hade jag aldrig trott att jag skulle fylla 50 år."

9. För filmsnutten Ebbot The Movie:10. För att han var med och grundade Union Carbide Productions 1986.

11. För att han hittade sig själv och insåg att han skulle bli sångare under inspelningen av andra Union Carbide-plattan. Tack, Ebbot!

12. Han har spelat på den legendariska klubben CBGB i New York med Union Carbide Productions. I samma veva tackar bandet nej till ett kontrakt med skivbolaget Sub Pop, som istället kritar kontrakt med ett mindre band … Nirvana

13. För den här låten:


14. För att Ebbot har träffat Ebbot. Hans bästa turnéminne med TSOOL var när han fick en uppenbarelse och såg sig själv i publiken – en look-a-like som fick tiden att stanna i Meredith, Australien. 15. För att han tolkar Nationalteatern på värdigaste vis i Så Mycket Bättre.

16. För den mysiga Ebbot-kramen han ger Agnes efter att hon framfört sin version av Instant Repeater 99.17. För att han föll genom taket på en förfest innan P3 Guld 2015 – allt gick väl och händelsen skulle mycket väl kunna bli föremål för en rockbiografi.

18. För att han fick ett flipperspel av sina föräldrar 1978. Flipperspelet genererade några nya bekantskaper, däribland Ola Sandstig och Christer Börjesson. De grundar tillsammans punkbandet Slam och Ebbot inhandlar en elbas.

19. För att Slams första spelning äger rum på en antinazistgala på Sprängkullen i Göteborg.

20. Han möter Patrik Caganis för första gången och startar Sure Tråkings Trio.

21. För att Sure Tråkings Trio släpper Sjaskig Vellenpåse i 30 kassettexemplar 1982. Bara en sån titel ...

22. För att det kunde låta såhär:23. För att Ebbot är polare med Robert Plant. De har bytt Hawaii-skjortor med varandra vid ett tillfälle, efter en spelning i Atlanta 2005.

24. För att han hyllar Led Zeppelin med ett medley under Polar Music Prize:25. För att han transformerades till Allan Ballan i Så Mycket Bättre och tolkade Ken Rings låt med samma.26. För att han firar 50-årsdagen med pompa och ståt genom att släppa solodebuten For The Ages To Come.

27. För den här biten:

28. När han river av Heroes tillsammans med Tommy Körberg:29. För att han inte genomlider en 50-årskris.

30. För att han gjorde berättarrösten till Sveriges Radios julkalender High Tower 2014.

31. För att han gillar kottar...:32. För att han sjunger TSOOL-låten Instant Repeater 99 tillsammans med Almakören33. För att samma låt lät så här under Allsång på Skansen 2012. Och kransen som han bär är fin den också.

34. Hans stora idol är skådespelaren Weiron Holmberg.

35. 
Hans stora dröm är att göra en film med Weiron Holmberg, alternativt en samling med virala klipp. På sin födelsedag tar han hjälp av GAFFA för att finna en passande regissör med en briljant filmidé. Hörrni, filmmakare – slå en signal till Ebbot och ge honom en prima present.
"Om det är någon regissör som läser det här så kan ni fundera på saken", hälsar Ebbot.

36. Han föredrar att folk lägger upp fula bilder på sig själva på Facebook. Särskilt om man ska på dejt:37. För att han gästar Turbonegro på scen i Norge.38. För att han kastar kläderna några låtar senare:

39. Ebbot heter även en ragdollkatt från Borås som utnämnts till världens finaste katt 2014 under "World Winner Show".

40. För att han gillar hundar.41. För att han tolkar Beth med Kiss på bästa sändningstid i På Spåret.42. Han beskriver en period i Union Carbide Productions som liknar filmen Deltagänget.

43. För att han delar med sig av turnéminnen på en whiskymässa i Örebro.44. För att han är turnéaktuell tillsammans med The Indigo Children.

45. För att han släppte åtta album med The Soundtrack Of Our Lives.

46. För den här klassikern:


47. För att filmproducenten Ruben Östlund ville ha Ebbots stämma på en skidfilm 1994. Det var det som sedermera resulterade i att TSOOL bildades.

48. Han är gästsångare i musikprojektet Five Billions In Diamonds som släpper album under året. Även den forne Nirvana-producenten Butch Vig är med
i konstellationen som består av flera musiker.

49. "Cuz' somebody waiting for you" to start the party, Ebbot:


50. För att det finns bra mycket mer än 50 anledningar att älska dig, Ebbot!

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA