x

Svensk motarbetar cancer med Foo Fighters

Svensk motarbetar cancer med Foo Fighters

Idag släpps Foo Fighters-låten On The Mend i en nytappning. Men det är inte Dave Grohl och mannar som hörs på utgivningen – det är musiker från fyra olika länder som gått samman för att samla in pengar till cancerforskningen. Singeln är en del av projektet On The Mend som startades i Umeå hösten 2014. Mats Johansson är initiativtagare. Efter att hans fru Jeanette fick bröstcancer för andra gången, bestämde han sig för att dra igång ett insamlingsprojekt med sånger mot cancer.

– Jeanette har hittat styrka i musiken och för henne framför allt i Foo Fighters musik. Det visade sig inte vara unikt. Många av artisterna som deltog i projektet har samma erfarenhet, säger Mats Johansson.

76 artister deltog i projektet, mellan 2014-2015, och resultatet blev ett dubbelalbum med 26 låtar. I år väntar ett nytt album, och dagens singelsläpp är med på kommande välgörenhetsskiva där merparten av försäljningen doneras till cancerforskning. Det finns mycket känslor inblandade i dagens premiär:

– Den norske musikern och producenten Erlend Fauske, som arrangerat låten och spelar de flesta instrumenten på singeln, hann tyvärr inte få uppleva den klar. Vi hann heller aldrig träffas, han gick bort i cancer i november i fjol. Vi känner alla en stor sorg, men vi vet att han skulle vara stolt över hur bra singeln blev, skriver Mats Johansson i ett pressutskick.

Den 20 april anordnas On The Mend – en kväll med musik i kampen mot Cancer på The Guitar i Umeå.FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA