x

VIDEOPREMIÄR: 1900 (ft. Thåström & Ossler) – Vi

VIDEOPREMIÄR: 1900 (ft. Thåström & Ossler) – Vi

Planen var att inte göra några fler 1900-album. Men det blir inte alltid som man tänkt sig. Christian Gabel har förbrukat många loppis-inhandlade bandspelare i arbetet med första albumet, några har varit kaputt och en annan har fattat eld under inspelning. Han valde att göra annat och vila från 1900-verken under sju års tid. Att "göra annat" innebär att trumma för bob hunds räkning, turnera med Thåström (som medverkar i dagens premiär) och agerat producent åt Annika Norlin och hennes engelskspråkiga alter-ego Hello Saferide... i urval.

Under tiden som han tagit en välbehövlig paus från vintage-bandspelare, har musiken levt sitt eget liv.
"Jag får fortfarande ofta frågor från människor som just upptäckt musiken och den dyker regelbundet upp i tv- och filmsammanhang bl.a nyligen som vinjett i svt-produktionen Alla är fotografer. Kanske åldras musik långsammare om den redan låter sliten och gammal när den släpps"

Efter sju år var det dags att leta fram bandspelarna och trycka på play-knappen. Mest för att se till så att allt är intakt.

"Efterhand började jag få melodier i huvudet som kändes som om de främst skulle passa i 1900-inramningen och jag började sakna den där brusiga och svajiga ljudbilden som man får av en bandspelare som sedan länge passerat sitt bäst före datum. Jag tycker om musik som låter ledbruten, sliten och kantstött och det här sättet att göra musik tar mig snabbast dit. När jag till slut fick tid över plockade jag fram de där gamla slitna bandspelarna som jag använde sist och till min förvåning fungerade de fortfarande. Så jag började spela in på dem igen"

Christian Gabels återupptäckt banade vägen för albumet Tekno som släpps i mars. Och i dagens videopremiär gästar Thåström och Pelle Ossler på låten Vi.
Låt bandspelaren rulla. Videon står Jonas Börjesson och Videomaskinen för: 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA