x

Här är nya Eric Saade – samarbetar med Norén-bröder

Här är nya Eric Saade – samarbetar med Norén-bröder

– 2016 vill jag debutera som en ny artist. Börja om från scratch, tillbaka på noll igen …

Allt var inspelat och klart. Filerna var på väg att lämna studion när Eric Saade drog i nödbromsen. Popstjärnan, som representerat Sverige i Eurovision, skrotade vad som skulle bli det femte studioalbumet. Idag är det istället premiär för den nydebuterande Eric Saade och State Of Sound-samarbetet med bröderna Viktor och Gustaf Norén.

Singeln Colors blev resultatet av den otippade sammanslagningen i studion. Den markerar också övergången i Saades musikkarriär. Det var under sommaren som han beslutade sig för att göra en nysatsning på den riktige Eric Saade, och inte på den kommersiella popstjärnan han förväntades leva upp till.

– Jag var inte nöjd med det jag höll på med, jag vägrade att släppa albumet. Allt har bara malt på under flera år och det har gått bra, men jag kände att jag tappat suget. Jag var ute på turné i somras och hade inte roligt. Det tillfredsställde inte mig, säger Eric Saade till GAFFA.

"Det hade varit lätt för honom att stanna på sin kulle och vara kung"

Viktor Norén startade musikprojektet State Of Sound tillsammans med Joakim Andrén. Producent- och låtskrivarduon hade precis påbörjat arbetet med Higher Love och valet av gästartist föll på Gustaf Norén. Det blev bröderna Noréns första gemensamma musiksamarbete och första låten ut för ett nystartat State Of Sound. Sedan kom en blygsam förfrågan om att gå in i studion med Eric Saade – helt förutsättningslöst.

– Jag sa ja direkt. Det är klart vi ska träffa honom. Eric är en av Sveriges mest framgångsrika popstjärnor de senaste tio åren. Han hade en enorm glöd att ta sig vidare. Det hade varit lätt för honom att stanna på sin kulle och vara kung, men han tänkte: "jag vill inte vara kung i schlagern, jag vill utmana mitt artisteri som jag aldrig tidigare gjort", säger Viktor Norén, till GAFFA.

Det är skilda musikvärldar mellan artisterna, och det blev en förenande faktor när arbetet påbörjades i september förra året. Det är Eric och Viktor enade kring.

– Vi kommer från två olika musikaliska världar, vi har inte varit inne i hans värld och han har inte varit inne i vår värld. Det föder en stor lust i studion när vi inte vet vart musiken tar oss. Rent kemiskt fungerar det mellan oss och resultatet blev bra, säger Viktor Norén.

Konsten att driva mörkret ur Eric Saade

Viktor Norén tror att kemin som uppstod i studion gjorde att Eric Saade blev bekväm i sitt eget mörker, ett mörker som han inte fått utlopp för på det forum där han tidigare rört sig i rollen som popstjärnan Eric Saade.

– Jag beskriver Colors som Eric Saades mörker. Det är motsägelsefullt eftersom singeln heter just Colors. Tonen i hans sångröst färgar det här mörkret. Han har aldrig öppnat upp sig som nu och det hörs på en gång. Det låter inte som något han gjort tidigare, säger Viktor Norén.

Enligt Eric Saade var det Gustaf Norén som lyckades driva mörkret ur honom.

– Gustaf sa: "vi måste utgå från ditt mörker, ditt glada jag har alla sett". Och de killarna är bra på att dra mörkret ur mig. Det är därför det blir annorlunda. Även om det är pop så finns det en indietouch och ett djupare koncept i både musik och text, säger Eric Saade och fortsätter:

– Han sa också "sluta klä upp dig när du går upp på scen, det är så jävla fjantigt". Han har en poäng. Jag kommer till studion i hoodie som jag har när jag är jag. Det jag slängde var popstjärnan jag försökte vara. Nu utgår vi från mig och det har vi varit noga med. Har du hoodie på dig i studion, ha hoodie på scen, det är du! säger Eric Saade som fått mycket expertis från den forne Mando Diao-medlemmen:

– Gustaf är ett geni. Han är smart och det han säger låter weird, men bryter man ner det han säger så har han rätt.

"Man vill inte fucka ur för mycket"

Gustaf Norén beskriver samarbetet som en "lek". Det är Viktor Norén som fått i uppgift att intervjua sin bror. Här följer Gustafs samlade tankar kring arbetsprocessen:

– Eric var på en så pass hög nivå, både som artist och låtskrivare, att skapandeprocessen blev helt naturligt. En lek. Det fanns ingen maktbalans mellan artist och låtskrivare. Det var som när hundar träffar varandra och börjar leka, det mest naturliga i hela världen.

Senare i vår landar en EP. Men först är det smygpremiär för Saade & State of Sound med Colors. Låten som Eric Saade själv beskriver som en övergång.

– Första singeln får ses som en transition, man vill inte fucka ur för mycket. Det utgår från poppen med en underton av indie. Vi har blandat in lite 80-tal och gått tillbaka lite. Ganska skitig text, ingenting låter perfekt, det är också tanken. Jag vill göra något som tillfredsställer mig, jag har inte suttit och tänkt "detta ska sälja". Nu ska vi göra det vi själva vill lyssna på innan vi går och lägger oss på kvällarna.

Vad handlar Colors om?

– Det var den andra låten som vi skrev. Den handlar om att ta sig själv ifrån den svartvita vardagen och blomma ut som person. Att gå från black & white till colors i sitt liv. Att gå lite bananas.

Du har varit gästredaktör för Musikguiden i P3, och idag har låten premiär i programmet. Några nerver?

– Det ska bli kul. Jag har aldrig varit en P3-artist med den musik som jag gjort tidigare. Det känns speciellt, en övergång i mitt liv, artistliv och i min musik. En schysst övergång. Jag är 25 år och vuxen nog att bli vuxen även i min musik. Läskigt men ändå kul att det blir så annorlunda.

Låtarna som du slängde med den "gamla" Eric Saade. Finns det en chans att de blir B-sidor i framtiden?

– Finns det ett intresse i framtiden, absolut. Vissa av låtarna är bra skrivna men på fel sätt, och det följer inte samma stil som jag har hittat. Vem vet, i framtiden kan allt hända.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA