x

Jonas återskapar Depeche Mode-klassiker – av originaldisketter

Jonas återskapar Depeche Mode-klassiker – av originaldisketter

Allt skulle bort. Alan Wilder valde att auktionera ut sin samling från tid i Depeche Mode. Över 400 prylar gick under klubban för fem år sedan, allt från scenkläder och synthar till studioutrustning. Även live-disketterna till Emax:en fick nya ägare. Vad Alan Wilder inte vet är att hans gamla scenljud från Music For The Masses och Devotional-turnén har gått varma i Motala de senaste åren. Musikern Jonas Öberg har byggt sig en instrumental tidsmaskin som är inställd på Depeche Mode 1988 genom att rekonstruera låtarna med ljuden som han budade hem. På torsdag framförs några av originalversionerna på Göta Källare under namnet Alan Wilder's Floppy Discs på Cold School Tour 2016 Kick Off.

– Det var mest tänkt som ett roligt tidsfördriv. Elektronisk musik har suttit i sedan barnsben. När möjligheten att få tag på disketterna dök upp gick vi ihop ett gäng och delade på kostnaderna, och så fick man tag på originalljuden som Alan Wilder använde sig av under Music For The Masses-turnén, säger Jonas Öberg till GAFFA.


Hur mycket telefonbudet landade på har Jonas Öberg förträngt. En kvalificerad gissning är att 8 000 kronor stod skrivet på prislappen. 
Han har sammanlagt gjort 77 rekonstruktioner och covers av materialet från Emax-disketterna. Arbetet har gett en inblick i hur skickliga Depeche Mode var på att återbruka ljud.

– Jag har märkt hur de återanvände ljud på ett helt otroligt sätt. De använde samma ljud flera gånger på olika sätt, därför har jag kunnat göra fler låtar med de disketterna som jag köpte. "Hmm, var har jag hört det ljudet" … just det, där ligger det. Jag lyssnade hårt på live-versioner och kunde leta mig bakåt i tiden.

Vilken låt var svårast att rekonstruera?

People Are People, tveklöst. Jag blev aldrig nöjd. Det har tagit mig fyra år att färdigställa den låten. Jag har inte jobbat med den kontinuerligt, den har lagts åt sidan flera gånger. Jag tänkte bara "fan det här funkar inte". Jag var så irriterad för att jag inte fick till rätt basljud. Men jag har köpt lite nya softsynthar som jag har använt mig av. Nu är det bättre.


Hur mycket tid har ägnat åt ditt projekt?


– Haha. Dels har jag gjort alla de låtarna som finns att göra med det jag köpte och dels andra covers för att efterlikna, samplat och återskapat ljud. Vissa ljud från förr går inte att återskapa. Det är nog många timmar. Över 1000. Det tar sin tid att hitta ett ljud, gå igenom varje kanal för sig för att finna ett specifikt ljud. Jag resamplar originalljud ihop med egna. Bygger på med mer sub, det var inte så bra baskickar på den tiden. Det är bara att jobba med fantasin.

Har du fått några reaktioner från Alan Wilder själv?

– Nej, inte än. Men det hade varit kul för det är hans grejer som jag bara för vidare på något sätt. Det är hans kredd att allt finns. Jag har fått lite förfrågningar från ett band i USA som gör Depeche-covers. De ville ha lite versioner av mig. Hur uppskattar Depeche Mode-fansen dina verk?


– Jag har inte hört något negativt. Jag har fått väldigt mycket positiva kommentarer.

Hör Jonas Öbergs version av New Dress här:

Och originalet:Fler rekonstruktioner av Jonas Öberg finns att lyssna på här.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA