x

''Eventuellt hade det hänt något Pink Floyd-flippat''

''Eventuellt hade det hänt något Pink Floyd-flippat''

Tonbruket har precis släppt nytt album och detta firas av med en rad konserter. Ikväll är det Malmö som gäller, sedan rullar det på. Kolla in all info om det längst ner och ta del av bandmedlemmen Martin Hederos tankar inför spelningarna.

Hur skapar man en god konsertupplevelse? 

– Man går in i en bubbla av koncentration och är samtidigt vidöppen för intryck från de andra bandmedlemmarna och publiken. Hittar man den kombinationen blir det en bra kväll förutsatt att man också har en bra ljudtekniker, vi har den bästa i Åke Linton.

Hur förändras er musik när den framförs live?

– Eftersom vi till en viss del bygger vårt uttryck på improvisation så förändras den totalt i bästa fall, förutom att vi verkligen respekterar våra låtar och spelar dem först som de är och sen skickar iväg dem ut i en raket i rymden.

Hur hade er scenshow sett ut om det inte fanns några begränsningar?

– Vi hade sett lika grymma ut som Bad Seeds en riktigt bra kväll, totalt skräddarsydda och vi hade haft med vår favoritljustekniker Anders Heberling varje kväll. Sedan hade det även rullat lite filmer bakom oss gjorda av våra favoritregissörer. Eventuellt hade det också hänt något Pink Floyd-flippat under konserter med nåt stort som hissas ner alternativt kommer upp ur golvet.
 
Vilken är världens bästa liveakt just nu?
 
– Min bästa konsert är fortfarande PJ Harvey på Roskilde -95, tror hon är svårslagen fortfarande. Bob Hund en bra kväll är också svårslagna. 
 
Vad har varit ert största konsertögonblick som band?
 
– Idag känns det som vår turnépremiär i onsdags på Fasching. Blev helt tagen av att inse vilken dedikerad publik vi har och över mina bandmedlemmar, att jag får spela med dem. Vi hade inte spelat live på 13 månader så jag hade lite hunnit glömma vilken glädje det är att vara anställd på Tonbruket.
 
Och galnaste?
 
– För mig när The Soundtrack Of Our Lives spelade på Mongoliska stäppen omgivna av en hord kinesiska militärer som scenvakter.
 
Vad är det märkligaste du har fått hem från en turné?
 
– Hemgjord Slivovits från ett fan i Rumänien samt en hel oplockad snöripa från en Hederos/Hellberg-lyssnare i Tromsö.
 
Om ni skulle jämföra ett Tonbruket-gig med en film, vilken film blir det och varför?
 
– Nåt valfritt feelgood-drama med förvecklingar till följd av klanterier från huvudpersonen spelad av Martin Short, skratt och glädje mellan incidenterna och ett lyckligt slut.
 
Här ser du Tonbruket:
11 mars - Malmö Live, Malmö
12 mars - Pustervik, Göteborg
 

Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA