x

''En extremt absurd upplevelse''

''En extremt absurd upplevelse''

Fluru är för närvarande på Sverigeturné. Ikväll väntar Halmstad och Kajskjulets scen. Vi bad bandet svara på några konsertrelaterade frågor och fick finfina svar tillbaka!

Hur skapar man en god konsertupplevelse?

– Vi tycker att det handlar om att som musiker vara i nuet. Att släppa allt man eventuellt tänkte på innan, vardagsbestyr och övriga funderingar – och bara vara där och då på scenen. Samt att tillåta sig själv att som musiker gå in i musiken fullt ut, att njuta av att få spela tillsammans och sedan skapa en egen liten värld tillsammans med publiken. Då blir det nästan som at vi på scenen upplever musiken tllsammans med de som lyssnar, att vi är ett med publiken. Hittar man till den världen så uppstår magi.

Hur förändras er musik när den framförs live?

– Musiken blir mer nära. På vår releasekonsert i Stockholm var det en journalist som sa till oss att han upplevde vår stämsång ännu bättre live än vad han hade upplevt den på skiva. Det är nog för att det blir mer levande och mer dynamiskt. Mindre tillrättalagt, mindre polerat – men mer människa och mer känsla. Och alla nyanser i musiken kommer fram tydligare, stora som små.

Hur hade er scenshow sett ut om det inte fanns några begränsningar?

– Då hade vi velat spela i en mörklagd lokal och använda oss mycket av ljus. Låta det visuella få förstärka ljudet, och förmodligen medvetet använt oss av mellanrummen mellan låtarna för att väva ihop det hela. Förutom ljus så är vi inte så fancy, så vi skippar nog Carola-fläktar, animerade figurer och coola bakgrundsdansare for now.

Vilken är världens bästa liveakt just nu?

– Vi ser mycket upp till Gillian Welch & David Rawlings, som alltid sjunger helt overkligt bra ihop. Deras stämsång är helt flawless. Andra favoriter som vi sett de senaste åren är Brandi Carlile, John Mayer & Bon Iver. Sen är ju Beyoncé något utöver denna värld.

Vad har varit ert största konsertögonblick som band?

– En av höjdpunkterna var när vi spelade på festivalen Folk At Heart i Örebro. Det är en festival som äger rum på ett hotell och alla spelningar är i olika hotellrum, helt akustiska. Vi spelade fyra spelningar under samma kväll och ryktet spred sig väl att vi inte var alltför dåliga – så på vår sista spelning stod vi intryckta i ett hörn i ett litet litet hotellrum tillsammans med MASSVIS av människor som nästan stod och satt på varandra. Det var varmt, svettigt, väldigt trångt och helt fantastiskt. Publiken var med oss i varenda ton vi spelade, i varenda nyans och i varje andetag. Det är absolut en av de bästa spelningar vi gjort.

Och galnaste?

– Det måste ha varit när det blev missförstånd vid bokningen och en pubägare trodde at vi var ett coverband. Vi annonserade efter cirka 60 minuter att vi skulle spela vår sista låt och då blev pubägaren jättearg (de trodde vi skulle spela i 4-5 timmar i sträck) och stod och skrek på oss från sidan av scenen samtidigt som vi försökte spela vår sista låt utan att bry oss om detta. En extremt absurd upplevelse, haha.

Om ni skulle jämföra ett Fluru-gig med en film, vilken film blir det och varför?

– Definitivt Lejonkungen! Dels för att vi är tre sångare som kan (och brukar) gestalta Simba i olika åldrar. Malin är Simba som liten, Nicklas är tonårs-
Simba och Claes är en vuxen Simba. Och sen för att det är en film som har det mesta. Vemodigt, sorgligt, episkt, roligt, svängigt och något som berör oss alla, som rufsar till oss lite på insidan. Och för att Malin ibland brukar bli riktigt pratsam och fnissig i mellansnacken, lite som Rafki kombinerat med den galna hyenan. Vem som är Scar låter vi dock vara osagt ...

Här ser du Fluru framöver:

7/4 Teater Pero (Sthlm)
8/4 Quality Hotel (Sundsvall)
9/4 Jazzköket (Östersund)
10/4 Hotell Hammarstrand (Hammarstrand)
15/4 Wasabryggeriet (Borlänge)
16/4 East West (Örebro)
17/4 Svalbo Café (Nora)
21/4 Hijazz (Uppsala)
23/4 Landet (Sthlm)

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA