x

''Här snackar vi Falling Down-atmosfär all over it''

''Här snackar vi Falling Down-atmosfär all over it''

I vanliga fall brukar ett band eller en artist dela med sig av sina favoritomslag under fliken COVER ME, men varför stanna där? Vår skribent Patrik Svensson har begrundat ett antal punkomslag och här kommer fem stycken som sticker ut ur mängden.

Nails – Unsilent Death (Southern Lord, 2010)
Design av: Billy Benson

– Aldrig tidigare har jag upplevt så mycket brutalitet i hardcorekretsar inom loppet av strax under 14 minuter. Och omslaget, jisses, det förkapslar mörkret till punkt och pricka på Kalifornienbaserade trion Nails debut-LP. Den svartvita paletten, den hängda personen och de virvlande löven inbringar en ödslig och tragisk känsla som minner om öppningsscenen i det första avsnittet ur första säsongen av True Detective. Ni vet, när Woody Harrelson och Matthew McConaughey hittar det hornkrönta offret vid det ensamma trädet. Hårresande!

Lyssna på: Scum Will Rise, Suffering Soul, I Will Not Follow

Black Flag – Family Man (SST, 1984)
Design av: Raymond Pettibon

– Raymond Pettibon är verkligen ett ess på att fånga den uttråkade och disenfranchajsade ungdomen från 70- och 80-talets USA. Och att välja den riktiga godbiten ur Pettibons oändliga samling omslagskonst för de ikoniska hardcorepunkarna, är lika svårt som att välja sin favoritfilm. Ena stunden vill man dedikera en fondvägg till My War-omslaget, och den andra är det högaktuellt att pryda ryggtavlan med omslaget till Jealous Again. Men är det ett stycke konst som ger ett sug i maggropen, är det Family Man med fadern redo att trycka av revolvern efter att ha slagit sina nära och "kära" i spillror. Här snackar vi Falling Down-atmosfär all over it. Det här var bandets första instrumentala/spoken word-platta, där sångaren Henry Rollins fick stort utrymme för sin dystra poesi. För bästa effekt: Lyssna på titelspåret och ögna över omslaget, medan sångaren Henry Rollins viskar i mannens öra som ett sorts demoniskt samvete.

Lyssna även på: Let Your Fingers Do The Walking, Armageddon Man, Account For What?

Dwarves – Blood Guts & Pussy (Sub Pop, 1990)
Fotografi: Jane Higgins

En lista över kontroversiella punkomslag är ingenting utan slafs, blod och obscenitet. Och Dwarves från Chicago, ja, de är sanna experter på att trycka på allmänhetens knappar. Musiken är knivskarp och minst sagt snabbfotad, där låtarna landar snittmässigt på strax över minuten, och omslaget är lika rakt på sak och uppviglande. Litervis med blod, två nakna kvinnor och en man möjligtvis höga på narkotikaklassade substanser. Inte konstigt att kritiken mot bandet blev så lavinartad.

Lyssna på: Backseat Of My Car, Let's Fuck, Drug Store

NOFX – Heavy Petting Zoo (Epitaph, 1996)
Design av: Mark DeSalvo

Om inlagan till Dead Kennedys album Frankenchrist var 80-talets mest bespottade stycke konst, är det här en god kandidat till att vara 90-talets motsvarighet. En fullvuxen man i ett intimt "möte" med ett får när två kids står i bakgrunden, måste fått Tipper Gore att gå i taket. Lyssnar man på plattan konfronteras – trist nog – tidelag inte på någon fläck. Men behövs det, när omslaget är en sådan shocker? Fun fact är att vinylupplagans omslag var desto grövre, och blev bannlyst i Tyskland.

Lyssna på: Hobophobic (Scared Of Bums), The Black & White, Whatever Didi Wants

Leftöver Crack – Fuck World Trade (Alternative Tentacles, 2004)
Design av: Leftöver Crack

Östkustbaserade anarkopunkarna i Leftöver Crack har aldrig haft något till övers för auktoriteter och förtryck av alla dess slag, och i min bok är den här kvintetten det mest äkta som dykt upp sedan Dead Kennedys, Crass och Minor Threat. Och på Fuck World Trade gick de verkligen folk på nerverna. Skapar du ett kollage med brinnande WTC-torn och George W. Bush, Dick Cheney och Rudy Guiliani i ett lekfullt och konspiratoriskt scenario, riskerar du inte enbart att sköljas över av den amerikanska patriotismen och hamna under luppen hos federala agenter, men även att dissas av kedjor som bland annat Best Buy, Circuit City, Wal-Mart och Music Land. Som om de någonsin brydde sig?
Lyssna på: Gang Control, One Dead Cop, Rock The 40 Oz.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA