x

''Jag brukade ladda upp med Rammstein först''

''Jag brukade ladda upp med Rammstein först''

Kjell Wilhemsen är för närvarande aktuell som Glenn i SVT-serien 30 Grader I Februari. Vi ringde upp och pratade musik.

Kommer du från en musikalisk familj? 

– Min syster och bror var tondöva, min mamma också. Det låg aldrig några skivor på skivdisken, det var mest radion som rullade. Och så cocktailmusik, evergreens som Burt Bacharach och Jim Reeves. Men det var bara på fredagar och lördagar, aldrig annars.

Vilket är ditt första musikminne?

– När jag såg Elvis Presley på TV, han blev min gud. Jag var väl 7-8 år och låten In The Ghetto. Men när jag frågade pappa om det så sa han "Nej nej! Du ska lyssna på Tommy Steele!"

Vad var det med Elvis som fångade dig?

– Hela hans livsöde. Rösten gick rätt in, det kändes så enkelt. Han hade häftiga shower på TV, men var alltid så avslappnad.

Vad kom efter det?

Mike Oldfield Tubular Bells. Sex Pistols. AC/DC, som öppnade dörren till hårdrockens värld. Väldigt blandat. Jag är en humörmänniska, och anpassar musiken efter mitt humör. Under uppväxten satt jag alltid på mitt rum och lyssnade på min kassettbandspelare.

Vad lyssnar du på idag?

– Jag hänger inte med i det nya. Jag är audiofil och kan inte gå på konserter och det är en nackdel har jag märkt. Jag vill bara ha bättre ljud hela tiden. Nu har jag en jättebio hemma, så jag köper hem konserter dit istället. Senaste jag såg var Roger Waters The Wall. Ljudet är viktigare än allt annat.

Finns det någon musik du inte tål?

– Jag är inget dansbandsfreak. Klarar inte av experimentell jazz, inte tradjazz heller för den delen. All musik som svänger gillar jag, där det finns en rytm i grunden. Den finns även i klassisk musik.

Finns det någon musik du skäms för att du lyssnar på?

– Tidig disco, det smusslar jag med. Saturday Night Fever, Bee Gees, ABBA. Judy Garland. Sen smusslar jag med musikal, som Witches. Någon frågar "Har du hört den? Nej nej" – och så har man lyssnat på den tre gånger kvällen innan. Jag vet inte varför jag smusslar, men det kanske beror på att det inte är riktigt rumsrent att lyssna på musikal som skådespelare. Om jag bara hade kunnat sjunga …

Väljer du musik efter vad du gör för stunden?

– Jag kör gärna rock när jag handlar och klassiskt när jag städar för då går det undan snabbt. På kvällen lyssnar jag på Ane Brun, Melissa Horn och Moa Lignell. Lignell är jäkligt bra faktiskt. Om hon gör en turné ihop med Melissa Horn så skulle jag kunna tänka mig att gå och se den live.

Har du någon speciell peppmusik?

– När jag spelade Danton, som är en revolutionsledare, på Göteborg Stadsteater så brukade jag ladda upp med Rammstein först, och sen Rage Against The Machines Killing In The Name precis innan jag gick upp på scen.

Kan du spela något instrument?

– Jag har köpt en elgitarr, akustisk gitarr och en bas nu, och gjort ett löfte till mig själv att jag ska behärska instrumenten innan jag blir 50. Jag fyller 49 i mars. Jag kan två-tre ackord idag.

Hur viktig är musik för teater och film?

– Teater utan musik är ingenting, som att se på skräckfilm utan ljud. Sen kan det bli för mycket stråkar också, som i The Martian. Då känner jag bara "nej, sluta".  Det är jätteviktigt med bra musik för mig, jag är en musikalisk skådis. Det gäller att hitta en rytm i en föreställning. Musiken hjälper mig mycket där. Man blir som en solist i ett band som alltid backar upp en.

Vilken är din största musikupplevelse?

– Den största scenupplevelsen var Michael Jackson på Eriksberg 1988. Har aldrig sett en så genomarbetad scenshow i hela mitt liv. ELO (Electric Light Orchestra) 1980 var också väldigt bra. Jag växte upp med Out Of The Blue, men slutade lyssna när de blev för kommersiella. Samma med U2 efter Joshua Tree.

Om någon artist, död eller levande, skulle skriva en låt om Kjell, vem skulle det vara?

Elvis Presley, med en låt som kunde heta He Did It All And Had No Regrets. I samma stil som Suspicious Minds. En episk låt som aldrig kommer dö.

Vilken musik ska spelas på din begravning?

When The Music Is Over och Alabama Song med The Doors, och Highway To Hell med AC/DC. Jag tycker de här tre låtarna säger ganska mycket om mig. "Show me the way to the next whisky bar".

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA