x

10 guldkorn på Umeå Open

10 guldkorn på Umeå Open

Säsongens första festival Umeå Open drar igång idag, torsdag den 7:e april. Vi firar med att ge dig nio heta tips på spelningar du inte vill missa. Håll till godo!

Susanne Sundfør
Drottningen av elektropop från den norska västkusten. I hörlurar för 99kr får hon oss att vilja dansa loss i bussen på väg hem. Så har man möjlighet att se henne på en scen, är det nästan brottsligt att inte ta chansen.

Fredag, 20:00

Västerbron
Den skånsk/stockholmska rockorkestern blandar indie-rock och punk, de gör det satans bra dessutom. Den 15 april kommer den efterlängtade uppföljningen på debutalbumet. Så man kan nästan räkna med att det kommer bli några helt nya låtar.

Lördag, 22:00


Cherrie
Hon är inte bara aktuell på framsidan av senaste numret av GAFFA, hon sjunger också låten Varma Gator med Silvana Imam på skivan Naturkraft. Cherrie är en blivande gigant på Sveriges musikscen. Så när någon frågar om du såg hennes historiska spelning under Umeå Open 2016, vill du nog gärna slippa svara "nej" på den frågan.

Lördag, 23:00


Dolores Haze
På P3-Guldgalan fick Dolores Haze priset för årets rock/metal. Visst var konkurrensen hård, med det fanns aldrig något tvivel om att de skulle vinna. Just nu är de de bland det coolaste Sverige har att erbjuda – och det känns inte som det finns några planer på att sluta med det.


Refused
Att förklara för någon varför man inte ska missa Refused under festivalen känns konstigt. För vet man något, om något, så vet man att bandet kommer ge allt i sin hemstad Umeå.

Fredag & Lördag, 01:00


Sabina Ddumba
Förra årets nykomling känns i år redan som en självklarhet. Sabina Ddumba är proffsighet, talang och utstrålning personifierad. Vill man se henne innan hon drar ut i världen ska man passa på nu.

Torsdag, 20:00


Nord & Syd
För att balansera musikgenrer måste vi också tipsa om Nord & Syd. Bandet som har rötter i Vapnet och Laakso och som har hyllats sedan de bildades 2013. Nya singeln Åt Helvete Med Allt väcker samma känsla som debutalbumet Som En Människa. Så vill man lyssna på bra, mysiga, välskrivna texter och melodier är det scenen med Nord & Syd man skall ta sig till.

Lördag, 22:15

 

Rein
Om vi tillåts att dra en Sagan Om Ringen-parallell: "One elektroalbum to rule them all". Så känner i alla fall vi när vi lyssnar på Reins självbetitlade debutalbum. Rått, elakt och mäktigare an något vi hört på länge.

Fredag, 22:30


Maja Francis
Sverige ligger på toppen av listan: musikaliskagenier per capita. Och Maja Francis är en av dem som vi skulle kunna kalla "de svenska popundren". Med låtar som Space Invades My Mind och nu med senaste hiten Come Companion visar hon att är artist att räkna med nu, och i framtiden.

Fredag, 23:45

Månskensbonden
Månskensbonden. Smaka på det namnet. Innehållet kan bara inte vara något annat än bedårande. Och visst är det så. Markus Bergfors framför vemodig popmusik  på finlandssvenska,  berättandes fantastiska små historier om sin uppväxt  i trakterna kring Vasa, och dess eviga slitningar mellan finskt och svenskt. Inte helt olikt Mattias Björkas och hans Vasas Flora och Fauna, och den typen av artister är vi inte bortskämnda med. Så gör dig själv en tjänst och upptäck Månskensbonden innan alla andra gör det.


Fredag, 23:30.


FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA