x

Spotify kan lämna Sverige

Spotify kan lämna Sverige

I ett öppet brev skriver Spotify-grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon om sitt missnöje mot de möjligheter Sveriges lagar ger företag att växa, och hotar att flytta Spotify utomlands om inte politikerna agerar.

Ek och Lorentzon menar att deras vision att växa till ett företag som kan konkurrera med de amerikanska storföretagen hotas i Sverige, om inte vissa förändringar sker. De vill bland annat att antalet bostäder i Stockholm ökar markant, då det i dag är för svårt att locka nya medarbetare till Stockholm eftersom det inte finns någonstans för dem att bo.

Spotify-grundarna ger sig också på utbildningssystemet och skattereglerna som hindrar dem att ge nya medarbetare lukrativa avtal.

De avslutar sitt brev med att skicka över bollen till de svenska politikerna.

"Framgång förutsätter att man är ständigt föränderlig och agerar blixtsnabbt. Den som inte gör det blir omsprungen. Detta gäller också politiken. Och nu krävs snabba åtgärder, annars riskerar Stockholm och Sverige att förlora i den globala konkurrensen. Och mer konkret, tusentals Spotifyjobb till USA istället för Sverige. Nu är tid för handling. Politiker  – your move!"

Spotify grundades 2006 i Stockholm och har på tio år klättrat upp i den absoluta toppen av musikstreamingtjänster. Att det blir fler år kan vi vara säkra på, men blir det som ett svenskt företag?

Läs hela brevet här.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA