x

11 essentiella släpp på Record Store Day

11 essentiella släpp på Record Store Day

16 april är det Record Store Day över hela världen – den årliga dagen som infördes 2007 för att stötta skivbutikerna. Record Store Day kännetecknas av en massa specialsläpp, ofta i små upplagor, inte minst på vinyl. Bland hundratals releaser har vi valt ut 11 essentiella, alla på vinyl. Tänk på att upplagorna är små och att vi inte kan garantera att alla kommer finna sin väg ända till svenska skivbutiker.

Veronica Maggio – Handen I Fickan Fast Jag Bryr Mig-box

Kommer som nyutgåva på vinyl-LP + en extra 12-tummare med två nya spår och två remixer. Rosa och Lila blir färgerna i denna upplaga på 1000 ex. Signeras dessutom på Pet Sounds i Stockholm.

David Bowie: I Dig Everything – The Pye Singles 1966

Den nyligen avlidne legendaren skickar en present från andra sidan graven i form av sex låtar från sina unga år. Utkommer på vinyl i 7 500 exemplar. Bowie är också aktuell med picture disc-utgåvor av The Man Who Sold The World från 1970 (på 12"-singlar) och TVC5 från 1976 (på 7"-single).

Johnny Cash: Aboard the Blue Train With Johnny Cash

Cashs album från 1962 med låtar om bland annat tåg utkommer på blå vinyl.

J. Dilla: The Diary

Rapparen och producenten som dog 2006, endast 32 år gammal, släpper sitt sjätte album postumt. Albumet blev inspelat 2002, men släpptes aldrig eftersom Dillas skivbolag MCA inte var tillfreds med resultatet.

The Doors: Live at the Aqaurius: The First Performance

Tredubbelt vinylalbum uppsnappat i Hollywood 1969, utkommer nu i 5 000 exemplar.

Bob Dylan: Melancholy Mood

Låtskrivarmästaren ger den 20 maj ut ett nytt album med coverversioner, Fallen Angels. Fyra av dem släpps på en EP på färgad vinyl redan nu, i en upplaga på 7 000 exemplar.

Fleetwood Mac: The Alternative Tusk

En alternativ utgåva av gruppens experimenterande dubbelalbum från 1979, med andra takes än de som kom med på originalen. Upplaga: 5 000 exemplar.

Grateful Dead: Capitol Theatre, Passic NJ 4/25/77 

Livealbum från psych-rockarna i deras storhetstid utgivet på fyrdubbel vinyl i 7 700 exemplar.

Metallica: Liberté, Fraternité, Egalité, Metallica!

Metal-giganterna som är årets officiella Record Store Day-ambassadörer, ger ut ett livealbum från det Paris-arenan Le Bataclan som blev föremål för ett terrordåd fredagen den 13 november 2015. Koncerten är inspelad den 11 juni 2003. Allt överskott går till offren och deras sörjande från terrordådet i Paris.

Sex Pistols: Never Mind the Bullocks, Here's the Sex Pistols

Punk-legenderna skickar ut deras första och enda album på vinyl som picture disc i 5 000 exemplar.

Patti Smith: Horses Live Electric Lady Studios

Denna intensiva performer spelade i augusti 2015 sitt klassiska debutalbum Horses live i sin helhet i samma studio som det spelades in i 40 år tidigare. Upplaga: 2 000 exemplar.

Se listan över samtliga utgåvor här

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA