x

''Folk slet i en och ölglas krossades över elektroniken''

''Folk slet i en och ölglas krossades över elektroniken''

En spelning med Den Stora Vilan är inget lat-projekt, ingen konsert i mängden. Och den kommande på Trädgårn i Göteborg verkar bli något alldeles extra. Vi ställde några konsertrelaterade frågor till Thomas Frank och fick svar på tal! Se peppande inför-video längre ner.

Hur skapar man en god konsertupplevelse och hur går era tankar kring Trädgår'n-gigget? 

– För oss finns möjligheten att uppnå en gemensam upplevelse med publiken bara vid liveframträdandet. Det är via kontakten med sitt instrument, sina medmusiker på scen och slutligen när allt det fungerar som en ännu högre nivå kan uppnås. Detta är inget konstigt när man väl varit med om det, däremot är det alltid ett lika svåruppnått stadie. Att bli "duktigare" på sitt instrument och mer perfekt i sitt framträdande skapar ofta en tråkig perfektion. Som livemusiker vill man ha tillgång till alla aspekter av musiken men ändå undvika att det blir tråkigt. Vid sidan av de rent musikaliska aspekterna så har vi byggt upp en egen stämning vid våra konserter genom åren och en blandad publik. Det har alltid varit vår målsättning. En homogen publik skapar sällen en rolig fest! Vi har inte följt de mallar för hur man gör som finns inom musikbranschen. Men att bygga upp något genuint och eget känns i dagsläget mer intressant än någonsin och det finns en publik som söker och suktar efter det.

– På Trädgår'n hoppas vi få till just en sådan unik liveupplevelse. Vi kommer bjuda in gäster som är med både på scen och i musiken vilket kommer göra konserten unik även för oss. Både gammalt och nytt material kommer spelas. Vi har en historia av låtar och det är den vi vill ge live till alla på Trädgår'n.
 
Hur förändras er musik när den framförs live?
 
– Vi jobbar mycket på att förändra våra arrangemang live jämfört med de studioversioner vi spelar in. En låt blir för oss aldrig färdig utan är en skapelse som byter skepnad över tid eller återföds i helt nya kläder. Ofta är det just i liveögonblicken som nya musikaliska idéer föds. Vi improvisera både helt fritt men också kring de arrangemang som finns i våra kompositioner. Vi försöker behålla en frihet i våra framträdanden för att undvika att tröttna på oss själva och vår musik.
 
Hur hade er scenshow sett ut om det inte fanns några begränsningar?
 
– Varje låt hade kanske varit ett eget sceniskt universum med unika inslag i både färg och form. Men vi har inga ambitioner att gå in i symfonirocksscenografi. Musiken är alltid det vi arbetar med främst. 
 
Vad har varit ert största konsertögonblick som band?
 
– Det är svårt att välja ut ett största ögonblick som band men kanske var det någon av våra tidiga utomhus-konserter. För exakt fem år sedan på Valborgsmässoafton släppte vi vår första skiva. Då arrangerade vi en releasefest i Botaniska Trädgården. Ett tusental personer kom ut i parken. Det var en speciell konsert för oss som band. Konserten nu på Valborg blir ett femårsjubileum för Den Stora Vilan som skivartist.
 
Och galnaste?
 
– På klubb Undergrunden i Borås i januari gick det vilt till. Punkstämning, massor av folk på scen som slet i en och ölglas krossades över elektroniken. Det var skoj. 
 
Vad är det märkligaste ni har fått hem från en turné?
 
– What happens on tour stays on tour ... Nej men skämt åsido så fick vi med oss en Aloe Vera från en klubb vi spelade på i Bremen i januari. Det var rätt märkligt men fint. Vi fick även med oss en ödla en gång som smugit sig in i en förstärkare och kom fram när vi lastade ut i replokalen. Den bodde i trappen ett tag men en dag gick den vidare. Det vanligaste är dock att någon trevlig människa vill åka med till nästa stad.
 
Om ni skulle jämföra ett Den Stora Vilan-gig med en film, vilken film blir det och varför?
 
– Drömmen hade kanske varit att göra en konsert lik 2001 Ett Rymdäventyr. Filmen har en fantastisk ton och en psykedelisk slutspurt i världsklass.
 
 
Den Stora Vilan ser du på Trädgårn i Göteborg 30 april.
 

Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA