x

Hans låt om sin cancersjuka mamma gör succé på Mors Dag

Hans låt om sin cancersjuka mamma gör succé på Mors Dag

Det är lätt att bli berörd av Jeepstars berättelse om sin mamma. Både av låten och av det långa öppna brevet som följde med i en statusuppdatering på Facebook. Under hela dagen har den spridits ordentligt med vinden.

Singeln Mamma släpptes på Mors Dag. Alla intäkter den genererar går till Cancerfonden. Hör den här nere och läs gärna hans fina öppna brev:

"Kära Mamma,

För 7 år sedan började jag skriva en låt till dig som jag nu inser aldrig spelades in pga rädsla. Rädslan att den inte skulle bli så bra som du förtjänar. Idag finns inte längre tid för rädsla. Du är den starkaste person jag känner och jag ska slåss för dig...
‍‍‍‍‍‍
Min värld rasade samman i början av 2016 när jag fick veta att min min mor fått bröstcancer. Jag visste inte vart jag skulle ta vägen eller vad jag skulle ta mig till. Men tillslut kunde jag inte längre ligga sömnlös och blunda mer utan började läsa på och då kom även tårarna. Jag började prata och blev snabbt varse om att jag inte var ensam då nästan alla åtminstone hade någon nära sig som också drabbats av cancer.

Jag tror att vi alla skulle må bättre av att vara öppnare kring hur vi faktiskt mår. Det finns till exempel något skevt i att vi bara matas med andras framgång och lycka hela tiden på sociala medier. Detta betyder inte att vi måste tycka synd om varandra. Snarare tvärt om, bara våga känna och prata öppet med varandra om våra erfarenheter. Smärta som lycka, utan att skämmas och känna sig obekväm eller rädd för att det ska bli fel.

Under min uppväxt i Kenya minns jag hur sörjande kunde tröstas av nära med dans, famnar och glädje. Man hade en helt annan syn, och i det styrka att våga vara sig själva. Den som sörjde höll verkligen inte igen känslorna och den som tröstade omfamnade, log och bara fanns där. Det finns något vackert i detta som jag kan se en avsaknad av nu. Jag har sett en osäkerhet här som till och med får vänner att vända varandra ryggen för att man inte vet hur man ska hantera smärtan.

Vi har en kultur och historia som bottnar sig i rädsla för döden och att man ska få sörja i fred, vilket känns helt bakvänt. Det är då vi behöver varandra som mest. Bara för att någon är utom sig av sorg betyder inte det att den vill vara själv, att man måste hålla det inne eller att man inte kan bemöta den som sörjer med glädjen man kanske känner i sitt egna liv just nu.

Vi är bara människor och det är läskigt att se den starkaste personen man känner svag men det är ok. Jag finns här för dig och jag hoppas denna låt kan ge dig styrka när du behöver det som mest. Det är nästan omöjligt för mig att återgälda all den kärlek du bär på. Men låt mig försöka med denna låt.

Så denna går ut till dig och alla mammor som kämpat med och för oss sen 9 månader innan dag 1. Grattis på mors dag! 

(Alla pengar som låten spelar in under den första månaden går till cancerfonden. Sprid inlägget och länken så kan den få större uppmärksamhet och vi kan tillsammans dra in mer pengar till forskningen, sprida medvetenhet och hylla våra mödrar)

Låten är skriven och producerad av mig & Kapten Röd. Konstverket som pryder omslaget är skapat av Martin Ofer Persson. Martin och jag växte upp tillsammans på en liten grusväg i Ransäter, Värmland. När vi var små gick hans mamma bort i cancer. Bilden föreställer mor och son som står vid Klarälvens bank i Ransäter och blickar tillbaka mot Kenyas Savann på andra sidan.

Det här är min debutlåt under namnet Trodal. Trodal är min mors efternamn som hon fick av sin gammelfarfar när han, på toppen av ett berg, försökte sätta ord på den vackra dalen i sin dikt om en norsk fjord. Låten är min personligaste hittills och jag vill både hylla och minnas min Mor och mina rötter med detta namn.

Innan denna låt skapade jag under aliaset Jeepstarr som jag fick av mina vänner under min uppväxt i Östafrika och som fortsatte evolvera bland mina vänner när jag flyttade till min fars stad, Göteborg. Namnet blir som en minnesbild av den tiden och låtarna som min dagbok. Jag kunde gömma mig bakom det namnet när jag då skrev om de orättvisor jag sett och utanförskap jag känt.

Men alla fortsätter vi att växa och nu tenderar mina texter bli mer och mer personliga och jag skäms inte för min spretiga bakgrund eller vem jag är i mitt uttryck. Jag har hittat mig någonstans i mitten av allt med influenser i vemod, folkmusik och afrikanska rytmer, från det norska kalfjället till de värmländska skogarna och Östafrikas savann, jag heter Trodal och där med påbörjar jag nu ett nytt kapitel i min dagboken.
‍‍‍‍‍‍ ‍‍
Kärlek & Respekt!

Jesper Trodal"

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA