x

Souls släpper första skivan på vinyl − och blir dokumentär

Souls släpper första skivan på vinyl − och blir dokumentär

1997 gick det svenska rockbandet Souls i graven utan en plan för när en eventuell återförening skulle ske. Nu vet vi. I september ställer sig Souls på en scen igen för första gången på 19 år, för sin spelning på Throwback Festival i Falköping.

Men det är inte allt. GAFFA kan nu avslöja att bandet inte bara ska mixa om hela sin första platta Tjichischtsiy (Sudêk) till vinyl, utan att det också görs en dokumentär om det ikoniska bandet.

– Hade man frågat oss för fem år sedan hade vi sagt att vi aldrig mer skulle spela med Souls, men för kanske två år sedan kände vi att vi ville få ut den skivan på vinyl, och vi kände att vi inte fick något bra avslut heller. Vi slutade mitt i en turné, vi orkade inte mer och var helt slutkörda, så det hade ingenting med att vi tyckte illa om varandra att göra. Men för ett halvår sen började vi repa på nytt och vi blev helt förvånade över att vi faktiskt kom ihåg de gamla låtarna, säger bandets basist Johan Karlsson.

Skivan ska mixas om i Chicago i slutet av september, och precis som på originalplattan är det den legendariske producenten Steve Albini som producerar. Releasedatumet är satt till den 20 december, då Tjichischtsiy (Sudêk) släpps på vinyl. I samma veva spelar bandet, bestående av Johan Karlsson, Cecilia Nordlund, Andreas Catjar och nye trummisen Markku Hildén också in ett par nya låtar som eventuellt kommer att släppas senare.

Skivan finansieras till viss del av fund raising som består av en förköpsmöjlighet. De 500 första som förköper vinylen kommer då att få sina namn på omslaget, och får loggan i en specialdesignad silverversion. Vinylen följs av en miniturné runtom i Sverige, och slutligen då en dokumentär som görs av Ulf Södergren som tidigare varit med och gjort Blådårar 2 om Malmö FF och Zlatan Ibrahimovics tidiga år, och Solen I Ögonen om Lars Winnerbäck.

– Uffe har varit med från början och filmat. Han har följt oss när vi repat och har varit med från första repen där vi lät som en akustisk orkester till nu när vi låter som ett band igen. Så han ska vara med när vi ska spela in och mixa om skivan, under alla spelningar och runtomkring skivsläppet och sådär. Han gör en ganska ärlig dokumentär, vi sparar inte på de komiska eller sorgliga detaljerna direkt. Det blir intervjuer med oss och med andra människor vi mött genom åren. Per Sinding Larsen är med till exempel. Självklart vill vi ha visningar med filmen, och få in den på tv, men någon DVD-box blir det nog inte. Vi vill visa vår resa från dag ett av återföreningen helt enkelt.

När dokumentären släpps och mer detaljer om den vet vi inte än, men någon gång under 2017 kan vi nog räkna med att få se allt om Souls återförening. Och kanske finns det även en framtid för bandet bortom festival, vinyl och dokumentär?

– Det känns helt fantastiskt att spela med Souls igen. De är mina musikaliska systrar och bröder, det är liksom som att vara hemma. Det viktigaste är att vi har roligt. Så länge vi har roligt kan allt hända. Och just nu är det roligt, sen får vi se vad som händer. Det viktigaste med den här grejen var för oss att göra ett avslut, för vi hann inte göra det sist. Så den festivalen är vårt avslut, och sen börjar vi liksom om på nytt igen efter det.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA