x

Instagramkonto fokuserar på kvinnor i musikbranschen

Instagramkonto fokuserar på kvinnor i musikbranschen

Journalisten Tina Berglund reagerade på att kvinnliga pionjärer inom musikhistorien inte fick någon vidare plats i Musikvetenskapen. Det var ett startskott för Instagramkontot Säg Mitt Namn som fokuserar på alla kvinnor som är en del av musikbranschen. Journalister som musiker. Här får vi till oss historier om typiska situationer som en icke-man stöter på dagligen i den här tuffa och fortfarande snedfördelade branschen.
 
Hur startade det här projektet? Var det någon särskild händelse som fick dig att ta tag i det?
– Jag fick idén till Instagramkontot Säg Mitt Namn hösten 2014. Då läste jag en kurs i musikvetenskap på Göteborgs universitet. En väldigt berikande kurs på många sätt, men innehållsmässigt saknades de kvinnliga pionjärerna och deras skildringar. Jag störde mig något fruktansvärt på detta faktum och ville på något sätt bidra till en framtid vars historieskildring såg annorlunda ut i jämförelse. 
– Då började idéarbetet och det som från en början skulle bli en hemsida, utvecklades för några månader sedan istället till ett Instagramkonto. Vilket föll sig helt rätt i tiden, både för mig och hur människor överlag tar del av information. 
 
Hur har reaktionerna varit än så länge?
– Jag har fått väldigt positiva reaktioner. Det var väldigt läskigt i början när jag publicerade kontot med tillhörande hemsida. Jag visste inte om den kunde flyga, men feedbacken har varit peppande och positiv. Folk har kontaktat mig för att vara med i ett inlägg eller bara poängterat att det är ett viktigt initiativ. 
 
Har det varit lätt eller svårt att få personer att delta?
– Det är både lätt och svårt att få tag i personer som vill vara med. Tiden är ofta ett återkommande hinder, både för dem och mig. I början tog det lite tid, att få någon att våga ta steget och vara först. Faktiskt så var det Veronica Larsen, musikkritiker på GAFFA, som vågade vara först. Kort sammanfattat, intresset finns men ibland är det tiden som sätter krokben. 
 
Vilka typiska situationer har du själv hamnat i som kvinna och musikjournalist? Något konkret exempel?
– Personligen så drog jag mig för i flera år att titulera mig som musikjournalist. Den titeln tillhörde män så som Strage, Nileskär eller Gradvall, vilket gjorde mig osäker. Tills jag insåg att jag hade recenserat över 50 skivor/konserter och konsumerade musik likt mat. Personligen tycker jag fortfarande att det är för få kvinnor som profileras som musikjournalister i exempelvis dagstidningar. Det tycker jag att kultur och medie-sfären på många sätt borde bli bättre på. Det är något som sticker i mina ögon som musikjournalist och kvinna. 
 
Vi uppmanar alla att följa Instagramkontot här och kontakta Tina Berglund om du känner dig träffad och vill ha en plats att synas och förmedla dina tankar om branschen.
 
 

Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA