x

Europavox – förening i musikalisk mångfald

Europavox – förening i musikalisk mångfald

Att stänga eller överbrygga gränser är en synnerligen aktuell fråga. Musiken har alltid varit ett öppet område och för drygt tio år sedan i den franska regionen Auvergne fick en man vid namn François Missonnier en idé. Som med finansieringshjälp av EU blev en festival.

– Men vi är inte här för att prata om skatter och politik, säger Missonnier. Vi vill sprida den europeiska musikaliska mångfalden med musik och band från hela kontinenten.

Tankarna tog sig uttryck i festivalen Europavox, placerad i staden Clermont-Ferrand i mellersta Frankrike.

I år gick den elfte upplagan av stapeln och under fyra dagar uppträdde runt 50 akter. Målet var bokningar från minst 20 olika länder och på årets upplaga var det band från 21 olika länder på affischen. Det enda svenska bidraget i år var Jo Wedin, sångerska i svensk/franska duon Jo Wedin & Jean Felzine.

Tillsammans med headliners för att locka lokal publik, som till exempel franska Breakbot och brittiska The Last Shadow Puppets, skapar detta, om man vill, en form Eurovision för nya talanger.

Alla scener är centrerade runt ett stort multiarenakomplex på Rue Serge Gainsbourg i central Clermont-Ferrand, där det finns scener av olika storlekar både inom- och utomhus. Det är ett typiskt modernt festivalområde med tätt mellan scenerna och alltid något nytt att upptäcka runt hörnet.

Några av årets musikaliska höjdpunkter var slovenska post black metal-bandet The Canyon Observer, irländska rockbandet All Tvvins, finska Have You Ever Seen The Jane Fonda Aerobic VHS? och Svpers euforiska krautpop.

Nästa år kommer Europavox-projektet att utvidgas till ytterligare sex länder. 2017 kommer det att hållas liknande festivaler i Litauen, Italien, Österrike, Belgien, Kroatien, Grekland – och den europeiska musikaliska mångfalden kommer att spridas ännu mer.

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA