x

Festivalarrangör svarar på hatstormen

Festivalarrangör svarar på hatstormen

Putte I Parken i Karlstad kan se tillbaka på ännu en festival som levererade stora akter och som lockade till sig en enorm publik. En lyckad festival om man ser på det musikaliska. Dessvärre skulle årets event befläckas av nästan 30 rapporterade sexuella ofredanden, som skedde på området.

– Anmälningarna blev så pass höga genom att polis och vakter uppmanade tjejerna som blivit utsatta att anmäla, säger arrangören Niclas Lagerstam till GAFFA och fortsätter:

– Ett bra förebyggande arbete gav alltså frukt. För övrigt så rapporterades endast något fåtal övriga incidenter. En mycket lugn och städad festival med andra ord.

Efter festivalens avslut gick arrangörerna och en rad andra personer, kopplade till Live Musik Sverige, ut med ett längre pressmeddelande, där det bland annat stod följande:

"Det räcker inte med en magisk kampanj för att förändra seglivade strukturer, utan det behövs att många goda krafter samarbetar och stöttar varandra, och framförallt att vi alla fortsätter prata om detta. Att anmälningarna om sexualbrott ökar är ett tecken på att fler blivit medvetna om att det faktiskt är ett brott, och vågar säga ifrån. Det är inte heller en viss typ av män som begår de här brotten, men det gemensamma för förövarna är dock att de är män. Därför vill vi uppmuntra män att prata med varandra om gränser, mansnormer och att bli bättre på att säga ifrån när någon beter sig illa. Alla behöver sluta peka på varandra och istället hjälpas åt att bygga ett samhälle där alla kan känna sig trygga och säkra – överallt."

Niclas Lagerstam är en av personerna som stod bakom detta pressmeddelande, samt gjorde många mediauttalanden i bland annat radio, TV och tidningar. Han har därefter utsatts för en rad påhopp. Bland annat sägs han bära "ansvaret för att det genomförs sexuella övergrepp". Nu har han svarat på denna hatstorm med följande meddelande på Facebook:

"Får massa mail, meddelanden och tweets.
Älskar ändå att ”vanliga” (enligt egen utsago, men därom tvista de lärde) vita svenska män och för all del några kvinnor:
-kallar mig radikalfeminist, vänsterkapitalist och totalt ansvarslös
-hoppas att jag dör för att jag inte är lika mycket värd som deras döttrar
-ger mig ansvaret för att det genomförs sexuella övergrepp på kvinnor och barn
-vet att jag tillhandahåller småflickor till vidriga äckel under festival
-uppmanar till bojkott av mitt företag
-ger mig deras djupaste förakt och vrede
-säger att jag uppfostrar mina söner till våldtäktsmän
Det är bara en bråkdel av den storm som brutit ut mot mig efter att ett antal anmälningar gjorts på Putte i Parken angående sexuellt ofredande som fått rubriker i hela Sverige och utomlands samt efter ett pressmeddelande som vi skickade ut från styrelsen i Livemusik Sverige. Jag har i media bland annat uttalat mig följande. "Sexuella övergrepp är ingen ny företeelse. Det har funnits i århundraden. Det sker i alla kulturer och förövaren är alltid en man". Hatstormen från nättroll och fega hatare är massiv. Allt detta eftersom jag står upp för en sanning som ingen kan ändra på. Det värsta här är att det på riktigt finns människor som tror att det inte skulle existera i Sverige om alla män som är invandrare och flyktingar kastades ut.
Jag upprepar, sexuella övergrepp sker av män överallt i alla länder, varje dag. Det är inte heller bara ett festivalproblem. Det är ett samhällsproblem.
Feel free att fortsätta maila, skicka meddelanden och twittra på det rör mig inte direkt. En sak till bara till trollen och hatarna, om ni envisas med att printscreena och lägga ut bilder på mig så ta dom snygga där jag har skägg. Annars blir jag förbannad på riktigt.
Tack."

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA