x

Från postpunkikoner till hyllad indiefolk – 7 nya till Sverige

Från postpunkikoner till hyllad indiefolk – 7 nya till Sverige

Välkommen till KONSERTKOLLEN. I dagens skörd av klara utländska akter hittar vi allt från postpunkikoner till hyllad indiefolk och elektronisk madness.

Vi samlar rubbet i en lista och med arrangörens info.

Killing Joke
Debaser Medis, Stockholm, 26 nov
KB, Malmö, 1 dec

När det brittiska bandet bildades 1978 i London kunde knappast någon vänta sig vad som komma skulle; framtida giganter så som Metallica, Nine Inch Nails och Soundgarden har alla angett Killing Joke som en stor influens för deras musik. Under åren har många medlemmar kommit och gått, men nu är original-lineupen – förstärkta av Reza Udhin på keyboards – tillbaka för att visa var skåpet skall stå.

Bring Me The Horizon
Hovet, Stockholm, 25 nov

Det brittiska metalbandet bildades för 12 år sedan, då som tonåringar. Därefter jobbade man för att hitta sitt sound och la ner mycket arbete för att till slut komma fram till den unika mix av metal och rock som man är världskända för idag. Det har lett till stor succé med ett flertal priser (bland annat bästa band, bästa album och bästa liveband på Kerrang! Awards, genom åren), turnéer världen över och fem hyllade studioalbum – där skivan Suicide Season från 2008 valdes in i Rocksounds Hall of Fame på grund av dess status och betydelse för kommande metalcore-band som Asking Alexandria, While She Sleeps och Architects.

Devin Townsend Project
Pustervik, Göteborg, 23 feb
Berns, Stockholm, 3 mar
KB, Malmö, 4 mar

Devin Townsend plockade upp en banjo när han var fem år gammal och gick över till att spela gitarr vid 12. Resten är som man säger: historia. Townsend är mannen som höjt ribban för den extrema metalmusiken med sina progressiva inslag och genreöverskridningar. Han är hyllad av kritiker och fans, och hans ganska excentriska beteende på scenen har banat väg för en liveshow som vi inte riktigt är vana med att få se.

Blanck Mass (Benjamin John Power från Fuck Buttons)
Fasching, Stockholm, 11 nov

Dumb Flesh (2015) har Blanck Mass faktiskt börjat närma sig Fuck Buttons mer, men det låter fortfarande eget och unikt. Där debuten var ambient har nu Blanck Mass börjat arbeta mer med drivande beats, men utan att förlora känslan för finstämda melodier och sköna ljud. Albumet är en kommentar till den mänskliga kroppen – men det låter som en skör och skev, oändligt vacker cyborg.

Radical Face
Kägelbanan, Stockholm, 11 nov

Ben Cooper, mer känd som Radical Face, är en sann historieberättare som lever efter DIY-ideologin; musiken, videos och alla albumomslag har han skapat helt själv, och han använder albumkonceptet på ett berättande sätt vi sällan ser idag. Albumtriologin The Family Trees, där sista delen släpptes tidigare i år, har hyllats av såväl musikpress och fans, och det stora genombrottet blev ”Welcome Home” som gått varm på radio och TV i Sverige.

Cigarettes After Sex
Debaser Strand, Stockholm, 10 dec
Pustervik, Göteborg, 11 dec

Cigarettes After Sex består i grund och botten av sångaren och jazziga talangen Greg Gonzalez. Ursprungligen från El Paso, Texas, har han tillsammans med sitt band tagit över scener i storstäder som New York och i Berlin. Bandet har haft olika medlemmar men med det senaste succéalbumet som exploderade online år 2012 kom också den nuvarande konstellationen och identiteten de landat i. En ärlig och romantisk approach som lägger sig som en dimma av cigarettrök på spelningarna.

Crystal Castles
KB, Malmö, 25 okt
Debaser Strand, Stockholm, 28 okt

Crystal Castles slog igenom 2008 med det självbetitlade debutalbumet som NME listade på plats 39 över 00-talets bästa album. Året efter släppte bandet singeln Not In Love som de gjorde tillsammans med The Cure sångaren Robert Smith. Låten blev duons stora genombrott och uppföljande albumet II tog sig in som top 100 på Billboards albumlista. 2014 meddelande sångerskan Alice Glass att hon skulle lämna bandet, och 2015 tog Edith Frances över.

Se bandets nya video:

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA