x

Se Jimmie Åkesson pressas efter uttalande om sexbrott på festivaler

Se Jimmie Åkesson pressas efter uttalande om sexbrott på festivaler

I sitt tal under Almedalsveckan tog Jimmie Åkesson upp den senaste tidens sexuella trakasserier på svenska festivaler. Han hävdade då att övergreppen på festivalerna har en tydlig koppling till män med utländsk bakgrund. Polisen i Norrköping meddelar i sin tur att händelserna på Bråvalla Festival inte har dessa kopplingar. Beträffande Karlstad-festivalen Putte I Parken, där närmare 30 anmälningar om sexuella ofredanden kom in, har polisen tvingats ta tillbaka ett tidigt uttalande om att de misstänkta för övergreppen skulle ha ”tillhört gruppen ensamkommande barn.” 

I en intervju med SVT pressas Jimmie Åkesson om just det uttalandet och Aktuellts Anders Holmberg poängterar gång på gång att ingen i nuläget är dömd, hur kan han då veta att det är så.

Anders Holmberg jämför uttalandet med när Jimmie Åkesson tidigare har fått frågor om brottsmisstänkta SD-politiker.

När Sverigedemokratiska politiker misstänks för brott då brukar din linje vara att man ska vänta tills rättvisan har haft sin gång. Varför gäller inte det här?

– Man ska naturligtvis inte döma någon ohörd, men att ifrågasätta att det här skulle vara ett fenomen kopplat till företrädesvis män med utländsk bakgrund, då gör man sig bara löjlig, faktiskt.

Det vi ifrågasatte var vad du visste om just de här fallen, de här festivalerna.

– Utifrån de vittnesmål jag har sett och de polisrapporter jag har läst har det ju varit så och det får ju du ifrågasätta om du vill. Men då gör du dig bara löjlig.

Om man gör så och pekar ut människor med utländsk bakgrund utan att någon är dömd och utan att man vet exakt hur det ligger till, den här splittringen som du säger att du vill kämpa emot, bidrar man inte till att öka den då?

– Det man gör med att tala klarspråk i de här frågorna är att man ökar möjligheten för människor att öka sin egen trygghet. Att vara observanta.

Och klarspråk är när man inte heller vet säkert på hur det ligger till?

– Jag är helt säker på hur det ligger till och jag har inte hört någon annan ifrågasätta det här förutom du.

Polisen i Norrköping gjorde ju det.

– Ja, nej, jag har inte pratat med polisen i Norrköping, däremot har jag hört mycket från människor som utsatts för detta.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA