x

Gratis festivalbussar för nyanlända

Gratis festivalbussar för nyanlända

När Trästockfestivalen i Skellefteå firar 25 år står två festivalbussar tillgängliga för nyanlända som bor utanför staden och som vill besöka festivalen. Bakgrunden är att en stor del av de nyanlända har väldigt små ekonomiska tillgångar och dåliga transportförbindelser från bostadsorten och på så sätt inte kan uppleva kulturen. Det är Trästockfestivalen tillsammans med ABF och NJIE som har tagit initiativet.

– Trästockfestivalen har alltid varit gratis och tillgänglig för alla såtillvida att det inte har spelat någon roll hur mycket man har haft i plånboken, att ta sig till festivalen är däremot inte helt gratis. För de nyanlända som i många fall har endast 71 kr/dag att leva för så har man inte råd, ännu mindre om man har barn, säger Nils Andrén festivalgeneral på Trästockfestivalen i ett pressmeddelande.

Festivalbussarna kommer att rulla fredag och lördag tur och retur från Jörn och Lövånger. Detta är orter i Skellefteå Kommun som har tagit emot stora grupper nyanlända och som ligger på ett sådant långt avstånd från stadskärnan att det bara är bil eller buss som är det gångbara färdmedlet. För att nå ut till målgruppen har kontakt tagits med nyanlända på orterna och specialdesignade affischer tagits fram på persiska, arabiska och tigrinja.

– Tanken på festivalbussarna kom vid ett möte mellan mig och Ramy från ABF, säger Nils Andrén

– Vi tyckte båda att idén var bra men kändes långt bort på grund av att vi inte hade de ekonomiska medlen. Då hade vi redan börjat titta på ett samarbete med NJIE och vi är otroligt glada att de gillade idén så att vi med gemensamma krafter kan gör detta möjligt.

NJIE bjuder alla resenärer på ett pickning-kit och utöver bussarna har de ett eget område på festivalen, “kompispaviljongen”, där arrangörerna uppmuntrar alla att träffa nya festivalkompisar på Trästockfestivalen.

Trästockfestivalen sker 22-23 juli på Nordanå i Skellefteå.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA