x

Skrev inlägg om ny berusningstrend på festival – möttes av starka reaktioner

Skrev inlägg om ny berusningstrend på festival – möttes av starka reaktioner

Jan Olof Zetterberg har under flera år jobbat som ordningsvakt på några av Sveriges största festivaler. I slutet av juli skrev han ett Facebook-inlägg som i skrivande stund har nästan 2000 delningar och som Expressen rapporterar om. I inlägget uppmärksammar han en något överraskande berusningstrend bland ungdomar: lustgas.

”På grund av syrebrist har DÖDSFALL inträffat vid inandning av ren lustgas”, skriver han bland annat och menar att patronerna som används kan inhandlas i närmsta livsmedelsaffär, är inte dyra och att effekten är ett kort euforiskt rus på 10-20 sekunder.

Till texten har han publicerat en bild på en person som inhalerar lustgasen och en bild på en gräsplätt fylld med lustgaspatroner. Båda bilderna är tagna på en svensk festival som Jan Olof var ordningsvakt för.

Läs hela hans inlägg här:

”Ursäkta, vill inte låta som någon moralpredikare men måste få säga att jag tycker det är helt sinnessjukt att VISSA ungdomar. INTE ALLA sitter och drar i sig sk. lustgas.(N2O.) (Dikväveoxid ) Killen på bilden har inget emot att jag publicerar den, tvärtom "det är ju inte olagligt"! Men med respekt för hans närstående har jag valt att sudda bilden. Dessa patroner inhandlas i närmsta livsmedelsaffär och är inte dyra! Effekten är ett kort euforiskt rus på 10-20 sekunder...Eftersom lustgas oftast används på sjukhus så kan man kanske tro att det är ofarligt men skador har inträffat, främst då gasen inhalerats direkt från gräddsifoner/lustgastuber. Gasen är då mycket kall och kan, utan att man märker det på grund av bedövningen, ge frostskador i näsan, på läpparna, på stämbanden och i de övre luftvägarna. På grund av syrebrist har DÖDSFALL inträffat vid inandning av ren lustgas. Berusningen har då gjort att man "glömt" att andas vanlig luft.....Fundera på detta och prata med era barn. Jag och mina ordningsvakts-kollegor bryr oss. Ungdomarna är ju trots allt Sveriges framtid! OBS , Dela gärna om du bryr dig!”

Har du stött på det här på festival? eller har du någon annan berusningstrend att berätta om? Kommentera här nedanför bannern.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA