x

Facebookstatus om Zara Larsson närmar sig svenskt rekord

Facebookstatus om Zara Larsson närmar sig svenskt rekord

För ett år sedan postade Mike Blixt ett privat Facebookinlägg där han som förälder ger sin syn på det näthat som riktas mot artisten Zara Larsson. Inlägget berörde många svenskar och närmar sig sakta ett av de mest delade och gillade statusuppdateringarna av icke känd svensk privatperson. I skrivande stund delas det av 35 000 personer och 83 000 har “reagerat” på inlägget vilket innebär 116 000 interaktioner totalt.

Reaktionerna på inlägget har varit positiva till cirka 70 procent säger Mike Blixt. Drygt 300 personer har under året mejlat honom och tackat för inlägget. Merparten av mejlen är skrivna av kvinnor som vill tacka för att en man säger det många kvinnor upplever och tänker dagligen.

– Flera av kvinnorna har ingående beskrivit hur de har hotats vid tillfällen då de har uttryckt det jag beskriver i min statusuppdatering. Men även en hel del män har hört av sig och i de flesta fallen har det varit män med döttrar, precis som mig, säger han till GAFFA.

Inlägget publicerades även på Nyheter24 där inlägget har genererat cirka 10 000 interaktioner i skrivande stund. Även i det fallet håller merparten med, medan en tredjedel är av annan åsikt.

– För mig är det så tydligt att debatten är väldigt rörig. Det handlar om flera olika ämnen som kletas ihop till ett och det skapar stor förvirring hos många som inte satt sig in i ämnena. Det blir också tydligt att de största motståndarna ofta är de som är minst insatta, som det så ofta är. Problemet ligger till viss del i att dessa tror att de är insatta i ämnet.

Zara Larsson lämnar få oberörda och få personer kan skapa sådant rabalder i kommentatorsfält. Alla verkar ha en åsikt om henne och få lämnas oberörda.

– Det är oklart vad denna typen av inlägg leder till. Om det påverkar någon individ någonstans. Om den har gett en enda person ett nytt perspektiv eller en tankeställare, var det värt att skriva inlägget. Jag vill tacka alla som delat och gillat det. Jag uppskattar det verkligen och kanske har det en viss mätbar effekt någonstans i framtiden. Vi får hoppas på det.

Mike Blixt menar att om man zoomar ut och försöker titta på debatten ovanifrån och försöka vara objektiv, blir det en ganska märklig upplevelse.

– På ena sidan har vi en stor del av befolkningen som säger att de upplever att det är på ett visst sätt i samhället. På den andra sidan står en del av befolkningen och talar om att de har helt fel. Jag tycker inte att en människa kan tala om för en annan människa att det de upplever och känner är fel. Om hälften av Sveriges befolkning upplever att det är ett problem, lär det väl tas som ett problem?, säger han till GAFFA.

Läs hans inlägg i sin helhet här:

Zara Larsson visar upp sig på Way Out West nu på fredag, 12 augusti.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA