x

Är Massive Attack-frontaren graffitikonstnären Banksy?

Är Massive Attack-frontaren graffitikonstnären Banksy?

Vem som döljer sig bakom graffitikonstverken signerade Banksy är okänt. Verken har ofta ett politiskt innehåll och har blivit kända världen över. Många har försökt ta reda på vem det är som gömmer sig bakom verken och flera dokumentärer har gjorts för att försöka kartlägga Banksy.

Nu kommer bloggaren Craig Williams med en väl uppmärksammad teori: Är det Massive Attacks Robert ”3D” Del Naja som är Banksy?

Williams lanserar teorin att Banksy inte är en person – utan en grupp som leds av ingen mindre än Robert Del Naja. Sångaren har innan sin musikkarriär hållit på med graffitikonst och har flera gånger hyllat Banksy, som i sin tur sagt att han inspireras av Del Naja. En annan gemensam nämnare är att de båda har sina rötter i Bristol. Williams har även uppmärksammat en hel del sammanträffanden. Bland annat har han tittat på hur Banksy-konstverk dykt upp i samma städer som Massive Attacks haft konserter. Tolv gånger har Banksy-signerade verk sammanfallit med att Massive Attacks varit i stan, i allt från Europa till Asien. Dessutom ställde bandet plötsligt in sin spelning på Banksys ”Dismaland”, ett projekt som Banksy beskrev som en ”familjepark opassande för barn”. Spelningen ska ha ställts in på grund av tekniska problem, och Banksy ska ha bett besökare om att bära masker så hans identitet inte skulle avslöjas. 

En teori av många, men om denna stämmer säger vi som Williams: ”That would be cool.”

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA