x

Positivus Festival breddar de musikaliska upplevelserna

Positivus Festival breddar de musikaliska upplevelserna

Granskogen är glesare mot vattnet. Lite längre in i dungen finns en permanent folkparksscen. I vimlet finns höga politiska ledare och TV-profiler.

Bilden skulle kunna vara hämtad från Hultsfredfestivalen 2001. Men istället för Leif Pagrotsky heter politikern Toomas Hendrik Ilves och sjön Hulingen är utbytt mot Rigabukten. Året är 2016 och vi befinner oss i den lilla hamnstaden Salacgrīva i norra Lettland, en bit ifrån gränsen till Estland, där Positivus Festival arrangerats sedan 2007.

Festivalen, som pågår under tre dagar i mitten av juli, lockar i runda tal 30.000 besökare och är det största sommarevenemanget för musik och konst i de baltiska staterna.

Musikprogrammet delas upp på sex scener varav två större. I en miljö motsvarande vår svenska folkpark modell större, blandas konst och sponsrade marknadsföringsjippon, precis som vi är vana vid på moderna festivaler. Vill man vila mellan intrycken är det inte långt bort till hammockarna nere vid strandkanten.

Absoluta majoriteten av besökarna campar på närliggande fält. Vill man vara mer bekväm och bo på hotell får man åka de tio milen enkel väg till huvudstaden Riga, som med taxi kostar ungefär 700 kr. En extrakostnad som är enklare att ta då mat och dryck på festivalområdet inte är överprisat – och som i Lettland i övrigt – är väldigt billigt, särskilt för oss svenskar.

Så vad kan man då förvänta sig på scenerna, är det 90-talsrevival med Army of Lovers, E-Type, Ace of Base och Dr Alban i täten som gäller i öst?

Nej, fördomarna lämnar vi hemma. När Hot Chip bränner av Dancing In The Dark skulle vi kunna var på vilken västeuropeisk sommarfestival som helst. Andra headliners på Positivus Festival 2016 var Iggy Pop, Years & Years, M83, John Newman (Ellie Goulding fick ställa in). Andra internationella namn som stack ut var Grimes, Charles Bradley, Seinabo Sey, Wolf Alice, The Japanese House och Liima.

Den extra kryddan blir att ta del av den lokala lettiska musiken, som till exempel veteranerna i alternativa pop/rockbandet Satellites LV, eller unga partyorkestern Rīgas Modes.

Om man inte längre överraskas på de festivaler man brukar besöka på hemmaplan och vill testa något annat är Positivus Festival värt en resa österut.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA